Insolvenční zákon

• (neregistrovaný)

14. 3. 2012 8:02

Náš zaměstnanec podal návrh na osobní bankrot. Z insolvenčního rejstříku jsem zjistila, že byl jeho návrh již vyvěšen a bylo zahájeno řízení. Mám přestat strhávat a peníze deponovat na zvláštní účet podle
    § 109 obecné části, nebo podle výkladu, který jsem slyšela včera na školení, že § 406 z části o odlužení má přednost před obecnou částí a podle něho není jediný důvod, aby MÚ kontrolovala insolvenční rejstřík a že účinky zákona nastávají pro plátce mzdy až jakmile mu insolvenční soud doručí rozhodnutí o schválení oddlužení?Tím páden mám nadále strhávat peníze a posílat věřitelům tak jako doposud? Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2012 10:24

... (neregistrovaný)

Re: Insolvenční zákon
      Právní normy jsou účinné všechny vůči všem svým adresátům, takže vůči vám i § 109, zvlášť když se s § 406 nijak "nebije".
      Dle § 109 nelze od zahájení ins. řízení exekuce provést, se mzdou nakládá dlužník (§ 111/1) a po rozhodnutí o úpadku oddlužením splátkami plátce mzdy sráží jako pro přednostní pohledávku a odvádí ins. správci (§ 406/5). Domnívám se, že když ne zam-ec, tak sami věřitelé by vám měli sdělit, že bylo zahájeno ins. řízení, do kterého musí přihlásit svou pohledávku, která by se neměla lišit od skutečnosti, která se ale prováděnými srážkami mění (§ 178).
      Takže za sebe hlasuji pro deponování nebo zastavení provádění srážek od okamžiku, kdy se o ins. řízení dozvíte s tím, že lustrovat ins. rejstřík u zam-ců s exekucemi nemusíte.

• 14. 3. 2012 14:17

Deana1 (neregistrovaný)

Re: Insolvenční zákon
      Moc děkuji, já už slyšela třetí výklad a pokaždé se liší, někdy mám pocit, že mlátím prázdnou slámu, tak snad to dopadne dobře. Budu se držet Vaší rady.

• 15. 3. 2012 19:04

VJ (neregistrovaný)

Insolvenční zákon
      Vážení insolvenční správci, vážení věřitelé,

máte – li zkušenosti s insolvenčním řízením, dovoluji si Vás požádat o vyplnění dotazníku.
      1. Dotazník pro insolvenční správce dostupný na http://dotaznik-pro-insolvencni-spr.vyplnto.cz/
      2. Dotazník pro věřitele, kteří byly účastníky insolvenčního řízení dostupný na http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/dotaznik-pro-zajistene-verit/
      Dotazníky zaberou cca 3 minuty a slouží k průzkumu v mé bakalářské práci na téma Formy a rizika při prodeji majetku v insolvenčním řízení.
      Po jeho vyhodnocení si můžete nechat zaslat na e-mail výsledky průzkumu.
      Děkuji Vám za pomoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).