Re: Meditační kurz,učitel z Barmy. Nákla
To máte pravdu, že budete muset sepsat nějakou smlouvu, protože jinak do daňových nákladů nedostanete téměř nic.
Ve smlouvě by nemělo chybět, že :
1. co mnich zajistí a za kolik
2. zaplatíte jeho dopravu z barmy až na místo konání kursu
3. zaplatíte i jeho ubytování a stravování
4. mnich přiletí o něco dříve a společně s pořadatelem "doladí" obsah kursu, náklady na tuto aktivitu jdou k tíži pořadatele
apod.
Předpokládám, že přijaté poplatky za účast na kursu převýšily náklady s jeho uspořádáním spojené.
Co považujete za jasné náklady na kurs ?
Re: Meditační kurz,učitel z Barmy. Nákla
Děkuji za odpověď.
Náklady spojené s kurzem - ubytování a občerstvení účastníků + náklady na dopravu učitele. Letenku mu proplácel kamarád, to doloží. Jen chybí tedy nějaká ta smlouva. Ale konalo se to loni a já doklady dostala až teď. Takže asi něco sepíše. Evidentně je to nutné. Navíc je to náklad, že. A tím pádem se nemusím zabývat těmi doklady datovanými před kurzem (ubytování v ČR a stravování)
Děkuji za pomoc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2012 8:47
Dobrý den,
v loňském roce můj kamarád uspořádal Kurz meditace všímavosti,
který vyučoval buddhistický mnich přímo z Barmy.
Mám doloženou letenku, kopii jeho pasu. Učitel však přijel pár dní před začátkem kurzu a kamarád ho tu na své náklady stravoval a ubytovával atd. Učitel však nevystavil žádnou fakturu nebo jiný doklad o tom, že tu meditaci vyučoval.
Prosím o radu, co se dá uplatnit do nákladů (mimo jasných nákladů
na kurz). Také pro učitele jel vlastním autem do Vídně na letiště a zase ho tam odvezl po skončení kurzu. Tak na to by se snad dal udělat cestovní příkaz? Mám různé doklady o občerstvení a ubytování. Ale nejsem si jistá, jestli se dají uplatnit.
Nebo jestli aspoň sepsat nějakou smlouvu mezi kamarádem a učitelem,
kde bude vyjádřena nějaká cena toho kurzu?
Mockrát děkuji za rady.