Meditační kurz,učitel z Barmy. Náklady

• (neregistrovaný)

14. 3. 2012 8:47

Dobrý den,
    v loňském roce můj kamarád uspořádal Kurz meditace všímavosti,
    který vyučoval buddhistický mnich přímo z Barmy.
    Mám doloženou letenku, kopii jeho pasu. Učitel však přijel pár dní před začátkem kurzu a kamarád ho tu na své náklady stravoval a ubytovával atd. Učitel však nevystavil žádnou fakturu nebo jiný doklad o tom, že tu meditaci vyučoval.
    Prosím o radu, co se dá uplatnit do nákladů (mimo jasných nákladů
    na kurz). Také pro učitele jel vlastním autem do Vídně na letiště a zase ho tam odvezl po skončení kurzu. Tak na to by se snad dal udělat cestovní příkaz? Mám různé doklady o občerstvení a ubytování. Ale nejsem si jistá, jestli se dají uplatnit.
    Nebo jestli aspoň sepsat nějakou smlouvu mezi kamarádem a učitelem,
    kde bude vyjádřena nějaká cena toho kurzu?
    Mockrát děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2012 9:58

m. (neregistrovaný)

Re: Meditační kurz,učitel z Barmy. Nákla
      Tak na Vašem místě bych se starala zejména o správné zaúčtování "darů" na výuku.

• 14. 3. 2012 15:24

JirkaZ (neregistrovaný)

To máte pravdu, že budete muset sepsat nějakou smlouvu, protože jinak do daňových nákladů nedostanete téměř nic.

Ve smlouvě by nemělo chybět, že :
      1. co mnich zajistí a za kolik
      2. zaplatíte jeho dopravu z barmy až na místo konání kursu
      3. zaplatíte i jeho ubytování a stravování
      4. mnich přiletí o něco dříve a společně s pořadatelem "doladí" obsah kursu, náklady na tuto aktivitu jdou k tíži pořadatele

apod.

Předpokládám, že přijaté poplatky za účast na kursu převýšily náklady s jeho uspořádáním spojené.

Co považujete za jasné náklady na kurs ?

• 14. 3. 2012 18:01

Marcel (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.
      Náklady spojené s kurzem - ubytování a občerstvení účastníků + náklady na dopravu učitele. Letenku mu proplácel kamarád, to doloží. Jen chybí tedy nějaká ta smlouva. Ale konalo se to loni a já doklady dostala až teď. Takže asi něco sepíše. Evidentně je to nutné. Navíc je to náklad, že. A tím pádem se nemusím zabývat těmi doklady datovanými před kurzem (ubytování v ČR a stravování)
      Děkuji za pomoc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).