Re: Cestovní náhrady OSVČ
Do nákladů musíte dát buď paragony za skutečně nakoupený benzín, nebo použít cenu PHM vyhlášenou MPSV. Z technického průkazu si vypočtete průměrnou spotřebu, pak vypočtete cenu za km a vynásobíte počtem ujetých km. Při tomto způsobu nemusíte schraňovat doklady o nákupu PHM, stačí psát knihu jízd.
Nemusím ale používat jen cenu vyhlášenou MPSV, mohu použít i cenu vyšší, pokud k ní mám doklad. Čili počet ujetých km vynásobím cenou z dokladu, né cenou stanovenou MPSV. Jen nevím, jestli mohu na celý měsíc použít cenu z jednoho dokladu v daném měsíci.
Vyšší cenu můžete použít. Ale pokud máte na dokladu např. celkovou částku 1000 Kč a litr po 38Kč, musí k počtu litrů na dokladu odpovídat počet ujetých km (podle tech.průkazu). Na další ujeté km budete mít další paragon, kde už je cena např. 36 Kč. Nemůžete celý měsíc počítat litr za 38 Kč. Už to musíte počítat podle skutečnosti, tedy podle paragonů. Počet km v knize jízd by vám měl plus mínus souhlasit s nakoupenými PHM a spotřebou v TP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 3. 2012 15:34
Dobrý den,
potřebovala bych se zeptat ohledně cestovních náhrad OSVČ. Podnikatel nemá auto zahrnuté v obchodním majetku, takže mu budu počítat cestovní náhrady na základě ujetých km. Cenu benzínu bych chtěla použít z ceny uvedené na dokladech. Ale nevím, jak to přesně udělat. On mi přinesl spoustu dokladů o nákupu phm v prosinci. Mám z těchto dokladů udělat průměrnou cenu a tou pak přepočítat celkové ujeté km (k podnikání) za daný měsíc? Nebo mohu vzít cenu jen z jednoho dokladu daného měsíce (třeba tu nejvyšší) a tou pak přepočítat celkové ujeté km za dan měsíc?