Nemoc a ochranná lhůta.

• (neregistrovaný)

19. 3. 2012 13:49

Prosím poraďte jak mám postupovat.
    1.3. jsem nastoupila na DPČ. Se zaměstnavatelem jsem se nepohodla a tak jsme se dohodli na ukončení DPČ ke 14.3. .

16.4.jsem onemocněla a mám vystavenou neschopenku. Mám nějakou ochrannou lhůtu? Nebo jak se postupuje vůči VZP, OSSz a PÚ?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2012 14:04

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Nemoc a ochranná lhůta.
      Záleží na tom, jak byla tato DPČ uzavřena. Jestliže se nejedná o zaměstnání malého rozsahu( nepojištěno a neplatí ochranná lhůta), pak by měla být uzavřena tak, že měla trvat nebo trvala alespoň 15 kal.dnů a mělo být dosaženo rozhodného příjmu (2500.-) v březnu.
      Prvních 21 však nedostanete nic a od 22 kal.dne trvání nemoci nemocenské dávky od OSSZ(podklady přes býv.zaměstnavatele).

• 19. 3. 2012 14:31

LLucie (neregistrovaný)

Nejedná se o zaměstnání malého rozsahu.
      Jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním?
      Je mojí povinností někde něco hlásit?

• 19. 3. 2012 14:38

JiřinaH. (neregistrovaný)

Na Vaší ZP nahlásíte, že jste nemocná v OL.Zaměstnavatel již nemá
      povinnost tuto změnu hlásit, jde o pořádek ve vašem zdr.pojištění, pak ukončení PN si rovněž nahlásíte ( samozř.doložit).
      Sociální Vás nezajímá. Začáte a žádost o ND (potvrvá-li PN i 22. den
      ), předáte bývalému zaměstnavateli, ten zajistí podklady pro výpočet dávek, které Vám budou vypláceny přísl. OSSZ. Potvrzení o trvání PN a ukončení můžete předávat přímo nebo po dohodě přes zaměstnavatele. V době PN Vás na ÚP nezaregistrují.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).