Spolupracující osoba - paušál

• (neregistrovaný)

19. 3. 2012 14:44

Dobrý den,
    řeším následující:
    oba s manželem podnikáme. on vede účetníctví (nepovinně), já evidenci. Chtěla bych rozděli část jeho příjmů na sebe. on uplatňuje skutečné náklady, já paušálem. jeho živnost je řemeslná, tedy 80%.
    částka příjmů připadající na mě by byla 444638, výdajů 287458. Při paušálu by to ale bylo 355710 nákladů. Lze to?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 3. 2012 14:56

Jindra1 (neregistrovaný)

Re: spolupracující osoba - paušál
      konzultovala jsem podobný případ z Fú - jde to, zapisujete to do jiných řádků v daňovce, nemělo by to vadit nikomu

• 19. 3. 2012 14:59

JindraB (neregistrovaný)

To znamená, že do té částky výdajů na řádku 110 uvedu ten vyšší výdaj (odpovídající 80% z příjmů 444638)?

Díky

• 19. 3. 2012 15:26

JindraB (neregistrovaný)

Stále se mi to nezdá, v § 13 zákona o dani se píše, že U spolupracujícího manžela (manželky) a dalších spolupracujících osob musí být přitom výše podílu na společných příjmech a výdajích stejná.
      Z toho by vyplývalo, že to nejde (já bych přiznávala vyšší náklady než manžel)

• 19. 3. 2012 15:39

Jindra1 (neregistrovaný)

pletete dvě věci dohromady, pokud manžel uplatňuje skutečné náklady, musíte je brát v úvahu taky jako spolupracující osoba, a např . na vás převede ze svého 10% - to je 10% z příjmů a taky 10% z výdajů - těch jeho - z toho vychází zisk, který si přidáte k tomu svému paušalizovanému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).