Re: ELDP
Dny PN jsou vyloučenými dny , i když :
-za ně nenáleží náhrada mzdy nebo nemocenské
- v nichž zaměstnanec po část dne pracoval a měl nárok za odpracovanou dobu na mzdu nebo plat
- byl zaměstnanec uznán PN v době neplaceného volna(neplacené dovolené), a proto náhrada mzdy a nemocenské za dny PN nebyly vyplaceny.
Za VD se od 1.1.2012 považují i dny neplaceného volna ("neplacené dovolené")dobrovolně poskytnutého zaměstnavatelem zaměstnanci.
( M.Ženíšková)
Paní Jiřinko, vím, že vaše odpovědi jsou správné, ale přesto mě znepokojuje, že v ve všeobecných zásadách pro vyplňování ELDP pro období od 1.1.2009 do 31.12.2011. je věta :
- pokud je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným ode dne, ve kterém již odpracoval část směny, za kterou mu náleží odměna nelze tento den zahrnut do kolonky „Vyloučené doby“ na ELDP.
Paní Jiřinko, Ženíškovou nemám, ale souhlasím s paní Jasnou. Nejsou toto zásady pro nemocenské pojištění nikoli pro důchodové ? Pokud vím, od letošního roku se nemocenské a důchodové liší, např. neplacené volno je vyloučenou dobou pro nemoc, ale není vyloučenou dobou pro důchod...
Připojuji se k vaší diskusi. Řešila jsem podobný případ,kdy zaměstnanec odpracoval 2 hodiny a utrpěl pracovní úraz.
V "Metodické pomůcce k vyplňování ELDP od 1.1.2009" jsem na str.13 našla příklad č.16, který toto řeší. Je zde uvedeno, že na ELDP bude vykázána vyloučená doba až ode dne následujícího po dni, kdy zaměstnanec alespoň část směny odpracoval. Vystavila jsem takto ELDP za rok 2010. Ráda se ale poučím, možná jsou v tom změny a něco mi uniklo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2012 15:24
Odpracováno 4 hod. + 4 hod. nemoc. Bude tento den ve
>yloučené době? Děkuji.
Ano.
pročítám dotazy a reaguji na dotaz, který byl položen ráno paní le. Domnívám se, že tento den ve vyloučené době nebude, protože zaměstnanec odpracoval půl směny, za kterou dostal zaplacený započitatelný příjem. Nebo se mýlím?