Re: Vyúčtování pojistného na ZP
Děkuji. Já přerušila činnost ke konci června, takže jich tam mám míň, každopádně mám tam i tu za prosinec placenou v lednu (zaplacená omylem později), naopak poslední jsem neplatila, protože mi tam "visely"jakési peníze navíc, objevily se tam právě po tom vyrovnání záloh.. takže jsem za červen jen doplatila pár korun rozdíl a účet vyrovnala. I tak bych ale měla počítat, jako by byla zaplacená celá a měla bych počítat i ten prosinec, že? Každopádně nechápu smysl toho "vyrovnání záloh"..
To vyrovnání záloh souvisí s ročním vyúčtováním plateb, kdy podáváte DPFO a k tomu výkazy na VZP a OSSZ. Ono když se vám stane,že se seknete v částce, tak vám to opraví podle nich.
Aha, takže jsem musela mít špatně něco loni, nějakou zálohu navíc asi...Takže přemýšlím dobře, když teď započítám do zaplacených záloh i tu za červen, kterou jsem nezaplatila celou ale na úhradu byly použity ty peníze navíc z toho vyrovnání záloh, že? Děkuji
No mě letos vychází přeplatek (asi teda tím, že tam mám započítanou i tu prosincovou zálohu zaplacenou pozdě), takže spíš se bojím, ať nechci víc já od nich, ať to pak někdy nemusím vracet i s úroky. Ale asi by na to přišli hned a ten přeplatek mi snížili, že?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2012 20:05
Vypisuji přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu a nejsem si jistá řádkem 16 - výše zaplacených záloh. Koukám do vyúčtování pojistného z VZP - chápu, že stačí vysčítat částky, které jsem uhradila a nebudu počítat doplatek za rok 2010. Ale figuruje mi tam jakási částka "vyrovnání záloh" k 30.3.loňského roku. Je ve sloupci pohledávky a je s mínusem (rovná se výši zálohy snížené o doplatek). Co s tím, mám to nějak zohledňovat? Hlava mi to nebere..
Budu vděčná za radu.