Re: Procentář - s.r.o.
>Prosím o Vaše názory:
>
>Jeden můj procentář - řemeslná živnost, plátce DPH -
>pracuje pro velkou společnost, která ho nutí, aby si
>založil s.r.o. On nemá téměř žádné náklady
>- poskytuje jen služby (právě asi kvůli švarc systému
>ho do s.r.o nutí).
>Fakturuje ale i jiným odběratelům.
>
>Pokud by založil s.r.o, musel by uplatňovat skutečné,
>tedy opravdu mizivé, náklady. Výdaje procentem může
>uplatňovat JEN FYZICKÁ OSOBA S ÚČETNICTVÍM, je moje
>úvaha správná??
>
>Pro něj by to znamenalo vést účetnictví, nechat se
>zaměstnat v založeném s.r.o., platit 19% DPPO. Zkrátka
>samé nevýhody. Jediná výhoda by byla, že by mu jeho
>odběratel dál dával práci.
>
nechápu, proč by si musel zakládat s.r.o. a co by se tím změnilo v obchodním vztahu s tou firmou
>
>Je má úvaha správná?
>
>Děkuji předem za názory, jedná se o dost důležité
>rozhodnutí tohoto podnikatele, nerada bych ho
>mystifikovala.
nojo, tak to je jasné, nedodává služby, ale vlastní práci, ostatní zajistí objednavatel, čili jde o klasiku švarc, čili buď uzavře smlouvu o dílo s objednavatelem a dodá vše-práci, techniku, materiál atd., předá dílo a vyf.prašule, nebo se nechá zaměstnat. Pokud založí s.r.o., tak se dostane(bez ohledu na komplikace se založením,jak jste psala) do stejné situace- smlouva, dílo,předání, fakturace.
To je sice pravda, ale chudák procentář, který jinou práci nemá (teda krom malých zakázek), toho to přijde velmi nevýhodně.
Pro něj se v podstatě nic nezmění, krom vyššího finančního zatížení. Bude dál dělat to co dosud, ale ne jako FO-procentář, ale jako zaměstnanec své s.r.o.
Chtěla jsem jen vědět, jestli je má úvaha správná. Nejspíš tedy ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 3. 2012 18:23
Prosím o Vaše názory:
Jeden můj procentář - řemeslná živnost, plátce DPH - pracuje pro velkou společnost, která ho nutí, aby si založil s.r.o. On nemá téměř žádné náklady
- poskytuje jen služby (právě asi kvůli švarc systému ho do s.r.o nutí).
Fakturuje ale i jiným odběratelům.
Pokud by založil s.r.o, musel by uplatňovat skutečné, tedy opravdu mizivé, náklady. Výdaje procentem může uplatňovat JEN FYZICKÁ OSOBA S ÚČETNICTVÍM, je moje úvaha správná??
Pro něj by to znamenalo vést účetnictví, nechat se zaměstnat v založeném s.r.o., platit 19% DPPO. Zkrátka samé nevýhody. Jediná výhoda by byla, že by mu jeho odběratel dál dával práci.
Je má úvaha správná?
Děkuji předem za názory, jedná se o dost důležité rozhodnutí tohoto podnikatele, nerada bych ho mystifikovala.