Spolupracující osoba

• (neregistrovaný)

22. 3. 2012 18:17

Manžel podniká, vede DE, rozhodli jsme se, že budu spolupracující osoba (velkou měrou jsem zainteresovaná do jeho podnikání, zaměstnat mě nemůže, tak to vidím, jako nejĺepší řešení). V současné době jsem na RD, od 10.8.2012 nastupuji zpět do práce, tedy spolupráce pro mě bude jako vedlejší činnost, pokud se nemýlím. Může prosím někdo poradit:
    1) zaregistruji se na OSSZ - prý lze i zpětně od 1.1., ale potom nevím, když na FÚ je povinnost hlásit do 30 dnů od zahájení činnosti - neví prosím někdo jak toto vyřešit?
    2) zaregistruji se na FÚ
    3) zdravotní pojišťovna - mám něco hlásit nebo ne?
    4) povinnost hradit zálohy na důchodové pojištění nemám - jsem osoba bez příjmů (na RD), od 10.8. též nemusím nebo mám platit minimum nebo se to zohlední v březnu v přehledu a bere se, že sociální se odvádí ze zaměstnání?
    5) povinnost hradit zálohy na zdravotní pojištění nemusím - jsem osoba bez příjmů a poté mi budou plynout ze zaměstnání, nebo se mýlím.
    Děkuji mnohokrát a omlouvám se za délku!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2012 21:33

Katka2 (neregistrovaný)

Re: Spolupracující osoba
      Pro ZP a SP je spolupracující osoba rovna OSVČ. Takže se musíte všude zaregistrovat jako OSVČ, zřejmě vedlejší, přestanete být osoba bez příjmů (jste přece OSVČ), zálohy myslím neplatíte (to si nejsem stopro jistá), a po podání DP podáte přehledy a ze zisku odvedete pojistné.

• 22. 3. 2012 21:46

44 (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát!
      Ale vůbec si nejsem jistá, účetní mi tvrdila, že na ZP se nemusím hlásit, jsem nahlášena v zaměstnání, ale asi by měli stejně jako PSSZ vědět, že jsem spolupracující osoba a že zálohy na SP platit musím, referent na PSSZ mi zase tvrdil, že zálohy na SP platit nemusím celý rok 2012, poté podám přehled a doplatím.
      Jde mi o zálohy, nyní jsem osoba bez příjmů - tedy pojistné platí stát, ale to budu i nadále, i když OSVČ, ale vedlejší činnost a od srpna budu zaměstnaná.
      Děkuji mnohokrát!

• 23. 3. 2012 10:16

Katka2 (neregistrovaný)

Nemůžete být současně osoba bez příjmů a OSVČ. Nahlásit se musíte všude, jako vedlejší (to si právě nejsem stopro jistá, jestli se jako hlavní bere RD). A jako vedlejší nebudete platit zálohy, až po přehledu doplatíte.

• 23. 3. 2012 17:02

44 (neregistrovaný)

Děkuji!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).