Bytové družstvo a daň z příjmů

• (neregistrovaný)

25. 3. 2012 17:22

Prosím o radu, zpracovala jsem účetnictví BD DPPO s tím, že družstvo má uhradit daň z příjmu cca 8tis. Zvedla se vlna nevole, že to není možné, že mělo družstvo velké náklady, tak proč platí daň.
    Jsem z toho nyní nesťastná a hledám odpověď na otázku, zda jsem neudělala chybu.
    BD se bude přeměňovat na SVJ. Jeden byt je v nájmu nečlenovi ostatní jsou členů. Postupovala jsem tak, že nájemné jsem účtovala zálohově (nečlena do výnosů) a náklady (kolky, pojištění, správu nemovitosti, zaměření bytů, náklady na převod byt.jednotek a ostatní náklady) jsem dávala na účty tř 5, ale pak jsem je pojala jako daňově neúčinné. Zdanila jsem jim tedy jen poměrnou část nájmu nečlena (poměr.část nákladů - kritérium podíl podl.ploch) a pak úroky ze spořícího účtu. Cca to bylo ke zdanění 45 tis.
    Udělala jsem chybu? Měla jsem účovat nájemné do výnosů a náklady, které byly vyšší nechat v daňově uznatelných nákladech a tak by vznikla ztráta? Postupovala jsem podle odborné publikace, ale je na mě vyvíjen tlak, tak jsem znejistěla v argumentaci.
    Děkuji za pomoc a Váš čas.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).