Re: Bytové družstvo upřesnění údajů
Pane Pavle,
ještě jednou pěkný den, doplňuji - publikace byla vydána Vydav.ANAG,2011.
BD vzniklo v 2011 a byty byly do konce roku odkoupeny od Magistrátu města.
SVJ již vzniklo, avšak BD nebude likvidováno, ale zůstane, protože čerpalo úvěr na nákup bytů. Po dobu splácení úvěru, bude družstvo fungovat, ale jen pro tento účel.
Děkuji moc.
Budu ráda za
Re: Bytové družstvo upřesnění údajů
Květuše,
tak jsem tu knížku vyhrabal z haldy jiných, které jsem také nedočetl pro chyby v nich uvedené. Zde mi např. vadí opakované uvádění neexistujícího termínu "osobní" vlastnictví. To by Bc. Durec měl znát.
Nenašel jsem zmínku, proč by příprava na SVJ měla být nedaňová. Netvrdím, že tam není, já ji jen nenašel a 396 str. se mi číst nechce. No a protože neznám argumenty pro neuznatelnost, tak bych se pokusil argumentovat pro uznatelnost.:-))
Na str. 148 je příklad převodu bytů z "nového" družstva vlastníkům. Jedná se o úplatný převod. Aby se tento převod mohl uskutečnit, muselo se zpracovat Prohlášení vlastníka a připravit smlouvy. Takže § 24/1 ZDP.
Hezký den!
Re: Bytové družstvo a daň z příjmů
>Prosím o radu, zpracovala jsem účetnictví BD DPPO s
>tím, že družstvo má uhradit daň z příjmu cca 8tis.
>Zvedla se vlna nevole, že to není možné, že mělo družstvo
>velké náklady, tak proč platí daň.
>Jsem z toho nyní nesťastná a hledám odpověď na otázku,
>zda jsem neudělala chybu.
>BD se bude přeměňovat na SVJ. Jeden byt je v nájmu
>nečlenovi ostatní jsou členů. Postupovala jsem tak, že
>nájemné jsem účtovala zálohově (nečlena do výnosů) a
>náklady (kolky, pojištění, správu nemovitosti, zaměření
>bytů, náklady na převod byt.jednotek a ostatní náklady)
>jsem dávala na účty tř 5, ale pak jsem je pojala jako
>daňově neúčinné. Zdanila jsem jim tedy jen poměrnou
>část nájmu nečlena (poměr.část nákladů - kritérium podíl
>podl.ploch) a pak úroky ze spořícího účtu. Cca to bylo
>ke zdanění 45 tis.
>Udělala jsem chybu? Měla jsem účovat nájemné do výnosů
>a náklady, které byly vyšší nechat v daňově
>uznatelných nákladech a tak by vznikla ztráta? Postupovala jsem
>podle odborné publikace, ale je na mě vyvíjen tlak,
>tak jsem znejistěla v argumentaci.
>Děkuji za pomoc a Váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2012 17:22
Prosím o radu, zpracovala jsem účetnictví BD DPPO s tím, že družstvo má uhradit daň z příjmu cca 8tis. Zvedla se vlna nevole, že to není možné, že mělo družstvo velké náklady, tak proč platí daň.
Jsem z toho nyní nesťastná a hledám odpověď na otázku, zda jsem neudělala chybu.
BD se bude přeměňovat na SVJ. Jeden byt je v nájmu nečlenovi ostatní jsou členů. Postupovala jsem tak, že nájemné jsem účtovala zálohově (nečlena do výnosů) a náklady (kolky, pojištění, správu nemovitosti, zaměření bytů, náklady na převod byt.jednotek a ostatní náklady) jsem dávala na účty tř 5, ale pak jsem je pojala jako daňově neúčinné. Zdanila jsem jim tedy jen poměrnou část nájmu nečlena (poměr.část nákladů - kritérium podíl podl.ploch) a pak úroky ze spořícího účtu. Cca to bylo ke zdanění 45 tis.
Udělala jsem chybu? Měla jsem účovat nájemné do výnosů a náklady, které byly vyšší nechat v daňově uznatelných nákladech a tak by vznikla ztráta? Postupovala jsem podle odborné publikace, ale je na mě vyvíjen tlak, tak jsem znejistěla v argumentaci.
Děkuji za pomoc a Váš čas.