Re: Jak zjistit,zda zaměstnavatel odvádí
OSSZ Vám to nesdělí, protože to není Váš dluh. Plátcem je zaměstnavatel, Vás se to netýká. Sice by Vám to napovědělo, že se zaměstnavatelem není všechno v pořádku, ale může to být i tak, že pojištění je zaplacené zcela nebo z větší části a dluží se dodavatelům, takže firma pomalu směřuje do insolvence.
OSSZ Vám nesdělí, zda za Vás zaměstnavatel odvádí pojistné, protože podle zákona ani nemůže. Jste pouze poplatník a nikoliv plátce. Pro Vás je důležité, zda Vás zaměstnavatel k pojištění přihlásil. Na tuto informaci samozřejmě právo máte. Telefonicky Vám tuto informaci ale nesdělí, protože po telefonu nelze jednoznačně identifikovat volajícího. Doporučuji se osobně dostavit na jakékoliv pracoviště OSSZ
já bych Vám doporučila, abyste si zažádala o informativní osobní list důchodového pojištění na ČSSZ v Pze (informace např.: www.cssz.cz - sekce důchodové pojištění)
pro Vás je důležité, že zam-tel správně vyplňuje a odesílá ELDP
a také se můžete informovat na pobočce "své" zdrav. pojišťovny, zda jste tam od zam-tele přihlášen
to, zda zam-tel platí nebo neplatí, Vás nemusí, jako zam-tele zajímat, neboť nic na ZP nedlužíte a na sociálce je Vám tato doba započítávána na důchod (tedy, pokud Vás řádně všude přihlásil)
Je důležité, abyste měla a uschovala si kopii ELDP( Evidenční list důchodového pojištění), který musí firma každoročně k 31.12. a při ukončení prac.poměru během roku vystavit a s Vaším podpisem odevzdat OSSZ. Tato kopie musí obsahovat podpis a razítko za firmu a podpis a razítko za OSSZ, že byl odevzdán. Na ELDP je uveden roční souhrn Vašich příjmů,kakže máte možno si jej odsouhlasit podle výplatních pásek, které si můžete rovněž uschovat. Takto potvrzená kopie ELDP je i dokladem o tom, že firma za Vás měla platit i ZP.
Jestli firma pojištovnám platí Vás nemusí zajímat.
Zjistit se to dá po telefonu, po autorizaci pomoci mého rodného čísla a adresy trvalého bydliště a mého jména. Jen s ohledem na nespolehlivost a můj dotaz, jsem byl ihned ten první měsíc zaměstnání mým novým zaměstnavatelem vyhozen. Že prý to vzal okamžitě osobně a iritovalo ho to. Veškeré doklady dostal o půlku měsíce dříve, než jsem měl nastupovat, a pořád sliboval termíny naší schůzku kvůli podpisu smlouvy a podobně, a když jsem se zeptal jeho účetní, tak se najednou objevil v kanceláři u zákazníka, kam mne prodal, a byl z toho naštvaný. Možná asi lepší, od takové společnosti vedené takovým křivákem pryč.
Mne ještě označoval výrazem "troublemakerem" s tím, že takového člověka si nikam nasazovat nebude. Nějak pořád nechápu, proč mne tedy nevyhodil dříve, když mi dal výpověď až na konci měsíce, když jsem si na ČSSZ kontroloval zda tam za mne odvádí sociální pojištění ihned na začátku pracovního poměru...
Firma by měla zveřejňovat závěrku v Obchodním rejstříku.
Pokud tak váš zaměstnavatel činí, je možné z rozvahy, která je součástí závěrky, vyčíst, zda platí či neplatí, zda je či není firma předlužená.
To je jediná oficiální možnost, kterou jako zaměstnance máte.
Ale jestli firma neplní ani tuto povinnost, pak to nikde nezjistíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 3. 2012 20:53
Dobrý večer,
prosím, máte někdo zkušenost, jak si může zaměstnanec oficiálně zjistit, zda za něj zaměstnavatel odvádí DP a NP??
Zaměstnavatel mu to samozřejmě neřekne a zaměstnanec ani neví, že je např. firma tunelována.
Na výplatních páskách je to samozřejmě sraženo.
Může si např. zavolat přímo na OSSZ? Asi se s ním po telefonu nikdo bavit nebude,že?
Za radu moc díky.