Ztráta dva roky po sobě

• (neregistrovaný)

29. 3. 2012 12:22

prosím vás, jak mám zaúčtovat ztrátu dva roky po sobě. na začátku roku jsem účtovala 429/431 (rok 2010) ale teď v 2011 je taky ztráta.
    s.r.o. má jen jeden člověk a valná hromada neexistuje.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2012 12:44

Helas (neregistrovaný)

Re: ztráta dva roky po sobě
      Můžete dát zase na 429. Nebo uhradit z fondů (ostatních, rezervních) nebo uhradit ze zisku minulých let (jestli máte) nebo další rok ze zisku nebo předepíšete k úhradě společníkovi.
      Ale ztráta (429) nesmí být vyšší než vlastní zdroje!

• 30. 3. 2012 8:26

adelka2 (neregistrovaný)

On má to s.r.o. dva roky. Ve 2010 měl ztrátu a ve 2011 končí a zase se ztrátou. Mám to tedy nechat na té 429?

• 30. 3. 2012 10:34

Helas (neregistrovaný)

Pokud celková ztráta vykázaná v účetnictví dosáhla takové výše, že po jejím uhrazení z použitelných zdrojů dosahuje poloviny základního kapitálu anebo to lze s ohledem na všechny okolnosti předpokládat, je povinností jednatele podle ustanovení § 128 odst. 2 Obchodního zákoníku svolat valnou hromadu. Jednatel je povinen navrhnout valné hromadě přijetí vhodného opatření nebo zrušení společnosti. Jednatel nemůže čekat až na schválení účetní závěrky, ale musí jednat bez zbytečného odkladu. Problematiku řeší také zákon 182/2006 Sb. o úpadku a jeho řešení (insolvenční zákon). V případě úpadku ukládá insolvenční zákon jednatelům povinnost podat insolvenční návrh a v případě nepodání tohoto návrhu může jednatelům vzniknout osobní odpovědnost za případnou škodu vzniklou věřitelům nepodáním návrhu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).