Re: leasing=znova otázka účtování
akontaci nemůžete rovnou dát do nákladů, ale to je to rozpouštění, takže účet 381x211
já účtuji splátku - zpracovávám přímo ve fakturách, je to pro mě přehlednější, vždy měsíční splátku - 518, 343/321, úhrada 321x221 no a ročně rozpustíte účet 381 poměrnou část dle měsíců.... jen jsem si teď ještě vzpomněla, že i když je leasing na 36 měsíců, tak vy byste měli mít zaúčtováno v nákladech na 5 let, tj. doba odepisování.... doufám, že se v tomto od letoška nic nezměnilo, v lednu jsem porodila holčičku a hned jsem naskočila jako OSVČ do "práce", na školení jsem byla, ale bylo to těsně před porodem, takže mi to dalo zabrat a něco mi mohlo uniknout...
Podívejte se do smlouvy, jaká je její délka. Vzhledem k tomu, že se jedná o vozidlo, tedy 2. odpis. skupinu, měla by být nejkratší doba trvání leas. smlouvy 54 měsíců (max o 6 měs. méně než normální odpisová doba).
Délka LS nemusí korespondovat s počtem splátek.
Pak by se rozpouštěl náklad na leasing těch 54 měsíců.
Úplně nejlíp se mi osvědčilo vše co platím jako leasing účtovat na 381 ( někdy se zaplatí pozdě nebo vůbec a potom je splátka v nákladech blbě nebo jindy) a do nákladů účtuji přesně tu jednu1/54 nebo1/60 ( dříve1/36 z celkové částky leasingu měsíčně a nemůžu se splést. Kdysi mně toto naučil jeden auditor ze staré školy a nedám na to dopustit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 13:03
dobrý den, prořetla jsem pod heslem,,leasing,, vše co se zde na diskuzi dalo, dále jsem hledala na netu účtování leasingu, ale nenašla jsem plnohodnotnou odpoved, proto prosím o trpelivost, že se zase ptám na účtování leasingu dodávky na 36 měsíců, jsme s.r.o., plátce DPH, včera jsme leasing převzali:
účtuji akontaci pokladním výdajovým dokladem:
50tis 518/211
DPH u akontace 343/211
splátka interní doklad : 5000Kč 381/ 379A
DPH u splátky 343/ 379B
pojištění bez DPH 1500Kč 548/ 379C
bankou zaplatím : 379ABC /221
co mám zaúčtovat na účet 381? to je to co asi nejvíc nechápu, to rozpouštění .
je to 36splátek x 5000Kč? a 36pojištění x 1500Kč?
Děkuji mnohokrát, případné chyby v účtování mi prosím opravte, děkuji
Málka