Půjčka od vlastníka firmy

• (neregistrovaný)

11. 4. 2012 21:01

prosím o radu

podle jakého zákona se uzavírá smlouva mezi firmou - akciovou společností a jejím zakladatelem (členem představenstva) - fyzické osoby. Podle občanského, nebo obchodního? Původně jsem si myslela, že podle obchodního, ale pak mě nějaký informace popletli a teď netuším. Může být tato půjčka financí od FO bezúročná, nebo musí být u a.s. vždy nějaká úroková sazba.
    Dále, musí být tato smlouva nějak notářsky ověřená, nebo nikoliv. Vlastníme s manželem a.s. a netuším, jak to tady je. To samé mě zajímá i u zápisů z VH.

Moc děkuji a hezký večer všem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 4. 2012 17:54

JirkaZ (neregistrovaný)

Re: Půjčka od vlastníka firmy
      Můžete si vybrat, ale mějte na paměti, že každé řešení má svůj režim.

1. Obch.z. - "smlouva o úvěru" - musí být stanoven úrok

2. Obč. zák. - "smlouva o půjčce" - úroky lze dohodnout, poskytnutí i splácení musí být v hotovosti. I zde platí limit hot.platby 350 tis.Kč /kal.den, nevztahuje se na poskytnutí půjčky.

• 12. 4. 2012 18:53

Olive (neregistrovaný)

Děkuji za upřesnění. Jenom - smlouva o půjčce musí být vždy v hotovosti??? To mě trochu překvapilo :-/

• 13. 4. 2012 10:44

JirkaZ (neregistrovaný)

V obč. zák. jsem to sice nenašel, ale rozsudek Nejvyššího soudu ČR č. 32 Cdo 922/2007 jsem si jinak než takto vyložit nedokázal. Soud vykládá půjčku nikoliv jako půjčení finančního obnosu, ale jako půjčení předmětu-bankovek.

Rozsudek je ke stažení na www. nsoud.cz

• 13. 4. 2012 19:26

olive (neregistrovaný)

Děkuji moc, podívám se na to. Každopádně mi to přijde zvláštní, i tak vám ale moc děkuji.
      Hezký víkend :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).