Re: Půjčka od vlastníka firmy
Můžete si vybrat, ale mějte na paměti, že každé řešení má svůj režim.
1. Obch.z. - "smlouva o úvěru" - musí být stanoven úrok
2. Obč. zák. - "smlouva o půjčce" - úroky lze dohodnout, poskytnutí i splácení musí být v hotovosti. I zde platí limit hot.platby 350 tis.Kč /kal.den, nevztahuje se na poskytnutí půjčky.
Re: Půjčka od vlastníka firmy
V obč. zák. jsem to sice nenašel, ale rozsudek Nejvyššího soudu ČR č. 32 Cdo 922/2007 jsem si jinak než takto vyložit nedokázal. Soud vykládá půjčku nikoliv jako půjčení finančního obnosu, ale jako půjčení předmětu-bankovek.
Rozsudek je ke stažení na www. nsoud.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2012 21:01
prosím o radu
podle jakého zákona se uzavírá smlouva mezi firmou - akciovou společností a jejím zakladatelem (členem představenstva) - fyzické osoby. Podle občanského, nebo obchodního? Původně jsem si myslela, že podle obchodního, ale pak mě nějaký informace popletli a teď netuším. Může být tato půjčka financí od FO bezúročná, nebo musí být u a.s. vždy nějaká úroková sazba.
Dále, musí být tato smlouva nějak notářsky ověřená, nebo nikoliv. Vlastníme s manželem a.s. a netuším, jak to tady je. To samé mě zajímá i u zápisů z VH.
Moc děkuji a hezký večer všem