Re: okamžité zrušení PP §52 pís.g)
Dobrý den pane pájo, zaměstnanci jsme dali již několik ústních napomenutí a 2 písemné výtky za soustavné méně závažné porušení prac. povinností. Jde o pozdní příchody do práce, kouření mimo určenou přestávku. Pochopila jsem, že v tomto případě, když do 6měsíců obdrží další výtku - může být již s výpovědí s okamžitou platností. Přiznám se, že jsem se teď zamotala do toho jakým paragrafem.
podle popsaného stavu mu můžete dát výpově´d dle § 52 g) ZP, s výpovědní dobou 2 měsíce, okamžité zrušení z těchto důvodů dle § 55/1 b) nepřichází v úvahu, instenzita porušení povinností by neobstála jako důvod, pokud by to došlo k soudu, prohrajete. je to problém, ale dejte výpově´d a vyčkejte uplynutí výp. doby,jinak to nespravíte.(žádná výpověď s okamžitou platností neexituje- pokud nezvádáte ZP, tak si musíte nechat od někoho takový krok posoudit a zkonzultovat, jinak dopadnete jako zam-tel špatně.)
To zase pane Pájo nééé, že bych bezhlavě propouštěla zaměstnance, právě proto se raději pídím po tom jak to ve skutečnosti je, protože jsem začátečník a nerada bych dělala chyby. Přiznám se, že mi to v tomto případě přišlo ale divné, že pokud zaměstnanec opakovaně porušuje třeba jen těmito malíčkostmi prac. povinnosti, tak že ho tam ještě 2 měsíce mám, protože je jasné, že v té výpovědní lhůtě bude totálně na vše kašlat a jeho pozdní příchody a kouření za bukem bude na denním pořádku a bude svým chování rušit i ostatní zaměstnance.
Možná by stálo za to, že se zeptám na ÚP jestli v tomto případě dostane nějakou podporu a pokud ne, navrhneme výpověď dohodou.
ještě naposledy:
žádná výpově´d dohodou neexistuje, pokud jste v postavení , ve kterém zpracováváte pracovněprávní dokumenty související s ukončením PP, tak se bez znalosti ZP neobejdete, aniž bych se Vás chtěl dotknout, tak ve Vašem případě asi Vaše znalosti jsou téměř nulové.
POkud mu dáte výpově´d dle g), tak nemá náropk na podporu, mlůže se pouze zaevidovat jako nezaměstnaný-uchazeč o zam-ní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2012 9:41
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli je možné, aby zaměstnavatel dal okamžité zrušení pracovního poměru dle §52 pís.c) ZP za opakované porušení pracovní kázně. Zaměstnanci jsme již dali 3 výtky. Zaskočilo mě, že jsem slyšela názor, že můžu, ale s 2měsíční výp. lhůtou - příjde mi to nelogické. Prosím potvrdíte mi někdo jak to je. Moc děkuji