Zaměstnanec ve vazbě

• (neregistrovaný)

24. 4. 2012 10:04

Dobrý den, moc bych potřebovala poradit, jak mám postupovat v případě, že náš zaměstnanec byl údajně zatčen v Německu policií. K nám do firmy to zavolala jeho manželka. Nemáme k tomu žádný doklad. Mistr chce vykazovat neomluvené absence a následně okamžitě zrušit pracovní poměr pro hrubé porušení pracovní kázně. Myslíte, že se opravdu jedná o neomluvené absence? Prý nemá možnost z německé vazby nikoho kontaktovat. Navíc nevím, jak bych měla doručovat. Budu vděčná za jakoukoliv radu. Děkuj moc! Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 4. 2012 10:15

VH

Re: zaměstnanec ve vazbě
      je-li zaměstnanec vzat do vazby, zaměstnavatel je povinen jeho nepřítomnost v práci omluvit, tudíž se nemůže jednat o neomluvenou nepřítomnost. Okamžité zrušení PP přichází v úvahu jen z důvodů upravených zákoníkem práce, mezi těmito důvody není stupeň "hrubé", pojem pracovní kázeň se již nepoužívá. Takže se o neomluvenou absenci nejedná, musíte vyčkat. Doručujete podle pravidel stanovených v ZP, tj. pokud prostřednictvím provozovatele poštovních služen, na poslední adresu, která je vám známa.

• 24. 4. 2012 10:24

Jana F. (neregistrovaný)

Děkuji moc za radu. Já se také domnívám, že nemůže zaměstnavatel absenci považovat za neomluvenou, ale je mi argumentováno, že žádnou "omluvenku" nemáme a že to by mohl kdokoliv zatelefonovat, že někdo jiný je ve vazdě... prostě nemáme o tom žádný doklad. Jak dlouho máme omlouvat absence a čekat, že třeba i od německé policie něco přijde?

• 24. 4. 2012 10:38

VH

Postup německé policie neznám, v tomto směru neumím odpovědět. Pokud jde o prokazování překážek v práci, žádný právní předpis nestanoví, že se musí vždy jednat o potvrzení (ani Policie ČR by nesdělovala písemně). Sice už nevěřím skoro nikomu, ale na vašem místě bych manželce věřila.

• 24. 4. 2012 12:24

xy5

O tom, co máte zam-ci vést v docházce si nechte písemně potvrdit někým z nadřízených. Může se lehce stát, že zam-ec byl v Německu vyslýchán, propuštěn a teď se někde "jen" poflakuje. Takže by se mohlo stát, že nakonec budete evidovat neoml. absenci a kdo zaplatí dlužné zdrav. pojištění? Aby se nestalo, že ho zam-tel bude chtět po Vás, pokud o tom, jak ho budete vést, rozhodnete sama. Nevím, jak to funguje, ale pokud je někdo v cizině zatčený, neměla by o tom vědět naše Policie?

• 24. 4. 2012 12:45

Jana F. (neregistrovaný)

Naši policii jsem kontaktovala a tam mi sdělili, že informace mohou poskytovat jen příbuzným. Nikoliv zaměstnavateli. Pokusím se zatlačit na manželku, aby třeba prostřednictvím právního zástupce něco vyzískala. Zatím jsem zjistila, že na OSSZ (pokud je opravdu ve vazbě) nemám odhlašovat a vést jako neplacené volno. Na ZP mi ještě informaci nepotvrdili, ale myslím, že je plátcem stát, tak bych měla odhlásit. Všem moc děkuji za reakce!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).