Re: Dovoz - čl.DPH Pohoda - ř.42 x ř.43
Na stránkách Pohody k tomu píší:
Při dovozu zboží záleží, zda je celní úřad správcem daně. Členění DPH typu
„PDdov – dovoz zboží“, „PKdov – dovoz zboží - krátit nárok“, „PDmajDov – Pořízení majetku z dovozu“
a „PKmajdov – Pořízení majetku z dovozu - krátit nárok“ použijete v případech, kdy je správcem daně celní úřad.
Tato plnění budou v daňovém přiznání uvedena na řádcích 42, resp. 47 tiskopisu DPH.
Pokud daňová povinnost při dovozu vzniká přímo plátci (§23 odst. 3 a 4 zákona o DPH), tj. celní úřad není správce daně, použijete tyto členění DPH „PDostEU – Ostatní zdanitelná plnění s povinností přiznat daň při přijetí “, „PKostDanEU – Ostatní zdanitelná plnění s povinností přiznat daň při přijetí - krátit nárok“, „PDmajEU – Pořízení majetku z jiného státu EU“
a „PKmajEU – Pořízení majetku z jiného státu EU - krátit nárok“. Tato plnění budou uvedena na řádcích 43, 44, resp. 47 tiskopisu DPH.
Pokud budete toto plnění používat opakovaně, doporučujeme vytvořit vlastní členění DPH s typem „P03 – Odpočet z přijatých plnění, povinnost přiznat daň má příjemce“, „P04 – Odpočet z přijatých plnění, povinnost přiznat daň má příjemce - krátit nárok“, „P12 – Odpočet při pořízení majetku, povinnost přiznat daň má příjemce“ nebo „P13 - Odpočet při pořízení majetku, povinnost přiznat daň má příjemce - krátit nárok“.
U samovyměření DPH zvolíte členění DPH – DDdov – Dovoz zboží, které vstupuje do řádku 7 (základní sazba) a 8 (snížená sazba).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2012 16:50
Prosím - řeším máš první dovoz a už jsem naprosto zamotaná. Podle návodu u Pohody řeším dovoz ze Švýcarska samovyměřením přes ostatní závazky - ale když zadám kód PDdov - vstupuje mi odpočet na řádek 42 - to je špatně, ne? Na řádek 43 to nějak nedokážu dostat...
Nebo jsem to prostě celé nepochopila... Podle mě bych měla mít vyměření na ř.7 a odp.na ř. 43?