Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2012 11:57
Dobrý den, prosím, najdu zde někoho, kdo poradí s účtováním tržeb u nest.zdrav.zařízení - rehabilitace? Jedná se mi o účtování s.r.o., které fakturuje služby jednotlivých zdrav.pojišťovnám, vystaví každý měsíc fakturu, ke které přijde ze ZP vyúčtování. Účtuji celou částku fa do výnosů, na případné opravy a neuznané výkony dle vyúčt. ZP vystavuji "dobropis", tzn. že ve výnosech mi zůstane částka, kterou pojišťovna uznala. Jenže na účet mi přijde jiná částka, protože ve většině pojišťoven je stanovený limit, tzn. že mi zůstane většinou nedoplacená fa v poihledávkách. Pojišťovny provedou vyúčtování pololetní (např. za II.pololetí 2011 chodí vyúčtování teď v 5/2012) a vyčíslí např. že doplatí nějakou částku, ale ta částka se nerovná těm nedoplatkům, které mi zůstaly v pohledávkách (protože ZP používájí různá krácení). Tudíž já mám ve výnosech původní částku, na účet dostanu měsíční limity a případný doplatek a co s tím rozdílem - mohu jej na základě vyúčtování pololetního odúčtovat z výnosů, ale problém nastává když se jedná o II. pololetí, kdy vyúčtování se dovím až v násl. roce a já bych v zařízení zdanila většinou víc než opravdu vyúčtování činí. Odhadnout doplatky pojišťoven za rehabilitace opravdu nelze, protože někdy uplatní krácení, někdy ne, někdy uplatní krácení na tzv. nositele výkonů někdy ne.......
Dalším problémem je, že někdy vypočítají, že budou chtít vrátit nějakou částku z již vyplacené částky (např. z důvodu, že v daném roce se rozhodnout, že uplatní krácení za překročení částky na jedno r.č.)
Myslíte že by bylo řešením, kdybych do výnosů s.r.o. dávala jen to, co mi pojišťovny zaplatí, ale nedodržím zásady podvojného účetnictví? To by mi asi FÚ neuznal? Nemáte někdo zkušenost, jak na toto pohlíží správce daní, když opravdu předpokládat kolik ZP doplatí nebo naopak někdy žádá zpět vpodstatě nejde?