Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2012 13:56
Dobrý den,
mám jeden specifický dotaz ohledně studia bakalářského oboru. Nikdo mi na tuto otázku není schopen odpovědět, tak věřím, že se zde najde nějaký odborník na danou věc:-).
Ihned po maturitě jsem nastoupila na bakalářský obor, který jsem vystudovala v nejkratším možném termínu, tedy využila jsem 3 studijní roky. Bezprostředně poté, v září téhož roku, kdy jsem státnicovala (2009), jsem začala studovat navazující magisterské studium. Mám vyčerpané již 2 roky navazujícího magisterského studia, akademický rok 2011/2012 již studuji jako 2+1, jsem tedy ve třetím ročníku. Ze zdravotních důvodů ale musím studium opět prodloužit a státnice tak vykonat v následujícím ak. roce, tedy 2013. Zimní semestr už budu muset univerzitě zaplatit. Studijní referentka mi poradila, že se placení mohu vyhnout tím, že přeruším studium. Tím bych ale přišla o sirotčí důchod, který pobírám.
Zároveň bych ale chtěla od září začít studovat ještě jeden bakalářský obor. Zajímá mne, zda na bakaláře mohu ještě uplatnit jeden rok zdarma, který mi jakoby zbyl z předchozího bakalářského studia. Tím bych mohla přerušit studium na navazujícím magisterském studiu, abych nemusela univerzitě platit, ale zároveň bych ještě rok (do června 2013, kdy mi bude 26 let) mohla pobírat sirotčí důchod.
Studium jsem doposud nikdy nepřerušovala.
Nevím, zda-li je mooje úvaha správná, proto moc prosím o vyjádření někoho zainteresovaného.
Předem velice děkuji za Váš čas!
Tereza