Ukpnčení prac. pom.dohodou a dpč

• (neregistrovaný)

28. 5. 2012 7:55

Prosím o kontrolu
    Pracovní poměr skončí dnem 21.5.2012 ,znamená to že ještě 21 bude ve prac.poměru?
    Zaměstnanec pracoval na dpč rozvržená pracovní doba 4h/den ve měsíci květen nepřišel do práce vůbec zaměstnavatel se s ním domluvil na neplaceném vólnu.Jak to bude se zdravotním pojištěním?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 5. 2012 8:19

jo (neregistrovaný)

Re: ukpnčení prac. pom.dohodou a dpč
      Pokud dohoda nezaloží účast na pojištění, pak se pojistné neplatí, nehledě na to, že se nejedná o celý den. Otázkou je, zda z-ec odvádí z jiného prac.poměru ZP alespoň v min.výši či je osobou, za kterou je plátcem pojistného na ZP stát anebo platí jako OSVČ zálohy v min. výši. Pokud něco z toho, pak je OK, ale pokud nic, má povinnost zaplatit ZP alespoň z minima. A pokud je zaměstnaný, zdá se, že by měl asi ..? zaplatit prostřednictvím zaměstnavatele, tzn. pokud by neměl mzdu, složit v pokladně, z-tel odvede. Nesetkala jsem se ale s takovým případem. Pokud by byl nezaměstnaný a nebylo nic z výše uvedeného,pak si zaplatí ZP v min. výši sám na své příslušné zdrav.poj. Předpokládám ale, že se jedná o studenta nebo alespoň důchodce, pak žádný problém není, jen musíte mít doloženo potvrzením apod. a ZP z neplac.volna neodvádíte. Snad jsem to nepomotala ...

• 28. 5. 2012 8:33

iva. (neregistrovaný)

děkuji ,ještě upřesním
      zaměstnanec nebyl nikde jinde hlášen proto byl zdravotně i sociálně přihlášen u nás. Zdravotní si doplácel do minima 1080.-
      Tak tedy i když neodpracoval v květnu z důvodu neplaceného volna ani jeden de n zaplatí si 1080.- zdrav pojištění i když končí 21.5.?

• 28. 5. 2012 8:42

jo (neregistrovaný)

s odvoláním na zákon 48/1997 § 5 písm. a) 6/ není zaměstnanec plátcem pojistného v případě, že dohoda nezaloží účast na pojistném.Vaše dohoda účast nezakládá, ale jak to píšu, přichází mi to jinak, než jsem psala původně s tím otazníkem, že odvede zaměstnavatel. Myslím, že je to takto: Dohoda účast nezaloží, zaměstnavatel pojistné neodvede, tím pro z-tele povinnost končí a zaměstnanec je skutečně s á m povinen si zajistit odvod pojistného alespoň z minim.mzdy, tj. oněch 1080 si zaplatí i v květnu sám na své ZP tak jak činil dosud, protože mu patrně na 4hod 1* v měsíci účast na pojistném nezaložila. To, že zaměstnání končí v průběhu měsíce a že nemá pojištěnec povinnost platit v tomto měsíci pojistné na ZP platí pro pracovní poměr, který z a l o ž í účast na pojištění a je odvedeno v poměrné výši, ale vaše dohoda sice končí v průběhu měsíce, ale účast n e z a l o ž í , tak proto onen odvod pojistného 1080. A pojistné na SZ si zaměstnanec nikde neplatí, ale to on už ví.

• 28. 5. 2012 8:49

RenataH (neregistrovaný)

nezapomeňte ho odhlásit ze ZP ke 30.4., a tím je to dáno

• 28. 5. 2012 8:53

jo (neregistrovaný)

Renato, jak jste do myslela, domnívám se, pokud by dohoda účast nikdy nezaložila, pak by ani neměl být na ZP zaměstnavatelem přihlášen ... ?

• 28. 5. 2012 9:02

iva. (neregistrovaný)

asi jsem to nenapsala zřetelně
      nejedná se o zaměstnání malého rozsahu ,tudíž je zaměstnanec přihlášen k zdravotnímu i sociálnímu pojištění
      měl mzdu 4000.- měsíčně a odváděl ZP 1080 a soc ze 4000.-.
      Děkuji za reakce ale myslím že si nerozumíme

• 28. 5. 2012 9:30

RenataH (neregistrovaný)

>>>>
      >asi jsem to nenapsala zřetelně
      > nejedná se o zaměstnání malého rozsahu ,tudíž je
      >zaměstnanec přihlášen k zdravotnímu i sociálnímu
      >pojištění
      >měl mzdu 4000.- měsíčně a odváděl ZP 1080 a soc ze
      >4000.-.
      >Děkuji za reakce ale myslím že si nerozumíme
      v tom případě odhlásíte zaměstnance až k 21.5., ZP bude odvedeno ve výši 732 Kč (předpokládám, že jste se domluvili, jakým způsobem bude ZP placeno - zda celé zaměstnanec) - alikvotní část z 1080 Kč
      >

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).