Re: pojistné plnění x platba faktury
Nevyplatí, pojišťovna platí přímo Vašemu dodavateli. Proúčtujete opravu jako závazek (vč. DPH) a plnění od pojišťovny jako pohledávku a provedete zápočet v částce 7372,- Kč. Dodavateli zaplatíte DPH a budete si ho nárokovat v přiznání k DPH.
ano bylo to přes pojišťovnu, na faktuře je uvedeno, že faktura slouží jen k likvidaci škodní události z havarijního nebo zákonného pojištění odpovědnosti na motorovém vozidle, je uvedeno i číslo pojistné události
jestli tedy pojišťovna posílá nějaké vyjádření, tak asi bude nejlepší kontaktovat pojišťovnu, s největší pravděpodobností něco přišlo ale majitel to důkladně uklidil:-)
tak jsem malinko obvolávala a zjistila, že opravdu nebyl nám doručen žádný papír, vše vyřizovala autoopravna s pojišťovnou a ti také nedostali od poj. žádné vyrozumnění jen poslali peníze, prý mi musí faktura stačit
mohu tedy postupovat takto?
1) fakturu dám do závazků a zaplatím dph autoopravně
2)vytvořím si vnitřním dokladem pohledávku ve výši základu daně( jako přílohu přiložím kopii faktury a vyznačím pasáž, kde je uvedeno co zaplatí pojišťovna)
3) provedu zápočet bez pohybu peněz, kde vše je účtováno daňově
souhlasíte se mnou?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2012 8:36
dostali jsme fakturu za opravu čelního skla na částku 8846,-( 7372,- - základ a 1474,- dph, událost se řešila přes pojistku, na faktuře je uvedeno, že bude rozúčtována takto:
- základ daně 7372,- půjde z účtu pojištovny přímo dodavateli
- dph 1474,- zaplatí odběratel dodavateli
OSVČ mi tvrdí, že od pojištovny žádné plnění již nedostane, takže nevím s čím mám započíst ten základ 7372,- nebo má špatné informace a něco mu pojišťovna vyplatí?