Re: Služební cesta - občerstvení
Šéf si stravné neuplatňuje, dovážíme obědy do firmy, tak mu
tam oběd zůstane.
Vím, že na stravné na SC je zákonný nárok, ale on to jistě jako
zaměstnanec nenapadne.
Teď mě napadá, jestli tedy může mít oběd ve firmě dotovaný
(tedy 55% daňový náklad), když je na SC.
Nějak jsem se do toho zamotala. Jak to vyřešit?
Re: Služební cesta - občerstvení
Má na tu služebku cestovní příkaz? Pokud má cesťák a vznikl mu nárok na stravné, tak bych řekla, že nemá nárok na dotovoaný oběd, otázka je, jak by na to přišel finanční úřad. :-).
Pokud jen předkládá účet z restaurace, že byl někde na obědě, tak bych to neřešila. Ale je to zapeklitá situace.
Pokud mi někdo dá cesťák, tak automaticky počítám stravné a vůbec se s nimi nebavím, jestli jej chtějí nebo ne a v tom případě nedávám stravenku (ve vašem případě dotovaný oběd), za předpokladu, že mu během pracovní doby vznikl nárok na stravné. Viz diskuse výše.
Vím, že to někteří řeší, že dotyčný na cesťák napíše, že stravné nechce a pak dávají stravenku, nebo oběd. Myslím, že i to je možné, ale jistá si nejsem., protože zákon hovoří: "pokud nevznikl nárok na stravné".
Možná se někdo přidá se zkušenostmi a ještě poradí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2012 9:51
Šéf byl na služebce, k cesťáku přiložil doklad z restaurace - uvedeno "občerstvení".
Můžu proplatit? Nedaňově jako 513?
Nevím, zda tam měl obchodní partnery. I kdyby to bylo jen pro něj,
byla by to stále 513 nedaňově, že?