Osobní auto na leasing x os auto na úvěr

• (neregistrovaný)

1. 6. 2012 10:06

Dobrý den,
    prosím o názor, zda-li mám alespoň trošku správný náhled:

mám tu 2 auta jedno je pořízeno na leasing 36 měs a jedno formou úvěru na 36 měs. Prosím myslíš, že můj názor je správný??

leasing 36 měs dávám jednotlivé splátky do nákladů a zároveň u každé zvlášť nárokuji DPH.Zajímá mě jak s odpisy. Já vlastně neodepisuji. Auto se mi dostává postupně do nákladů formou 36 splátek. To by ale znamenalo, že auto je "odepsáno" za 36 měs. tj můžu ho po 36 měs vyřadit jako plně odepsané, resp pan majitel by si ho rád odkoupil třeba za 10.000. Trošku mě mate, že os auto se odepisuje 5 let a při lesingu by vlastně bylo odepsáno za 3 r??
    a co vlastně s případnou akontací, ta se dá dát do nákladů jednorázově? I když je nad 40.000 bez DPH?

os auto pořízeno dodavatelsky na fakturu + k této faktuře jsme vzali úvěr na 36 měs. Z faktury přijaté vynárokuji celé DPH, auto zařadím na 022 a odepisuji 5 let. následně je možnost vyřadit? Nebo třeba prodat společníkovi firmy za drobný peníz?

děkuji za názor L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 6. 2012 14:14

monika10 (neregistrovaný)

Re: osobní auto na leasing x os auto na
      Leasing sice platíte 36 měsíců, ale nákladově musíte rozdělit všechny splátky vč.akontace na 5 let. Tzn. zaplaceno již budete mít, ale náklady ještě budete další 2 roky účtovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).