Re: Opravné položky
Četla jsem i zákon, ale moc se v tom nevyznám.
- Mám pohledávku u jedné firmy 40.000,- a 10.000,- z roku 2003 - firma v likvidaci 2007 byly udělané opravné položky 33 %
- Další firma na 50.000,- z roku 2004 udělané v roce 2005 opravné položky 20% nyní už firma zanikla a není vůbec v OR
- Další firma na 60.000,- z roku 2006 normálně funguje opravnou položku nikdo nedělal atd.
Potřebuju to tady dát nějak dohromady, jsou to staré pohledávky našla jsem si že pokud nejsou u soudu tak 6 měsíců po spl. 20%
A pokud jsou i insolvenčním řízení tak:
12 měs. 33%
18 měs. 50%
atd.
Nevím jestli to platí i pokud jsou v likvidaci a pokud zanikly nebo když už zaniknou tak jestli se nemá udělat odpis pohledávky 546/311. A jestli mohu udělat opravnou položku pokud nestihli přihlásit pohledávku?
Opravné položky se tvoří k "nepromlčeným pohledávkám" - dle obch.zákoníku 4 roky, pokud máte podepsané uznání dluhu prodlužuje se až na dobu 10 let.
Opravné položky se musí zrušit "před" promlčením a poté se udělá odpis pohledávky.
- firma z r. 2004 - OP 20% měla jste zrušit do doby promlčení tj. někdy v r. 2008
- firma z r. 2006 - pokud není soudně vymáhána .... apod. OP tvořit nemůžete, neboť pohledávka byla promlčena někdy v r. 2010
- firma v likvidaci z r. 2003 - pročtěte si §24 ods. 2/y - zákon o dani z příjmu ...
Děkuji moc, nastoupila jsem bohužel až letos, takže musím zkusit napravit co se dá v tomto roce. Chápu tedy správně že pokud je soudně vymáhánanebo zanikla tak po 4 letech popř. 10 si mohu pohledávku odepsat. Pokud soudně vymáhána není tak si mohu vytvořit opravnou položku po dobu 4 let popř. 10, ale odepsat si ji nesmím (mohou mi ji stále uhradit) a tu likvidaci si jdu přečíst. A když pohledávka nebyla přihlášena v insolvenci, tak s ní nemohu udělat nic?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
1. 6. 2012 10:23
Dobrý den,
mohu dětat opravné položku u firem, které jsou v likvidaci a u firmy, která již zanikla? jen 20% nebo normálně dle počtu měsíců po splatnosti. Mohu dělat opravnou položku u firmy když jsem nestihla pohledávku přihlásit do insolvenčního řízení?