Re: Výplata DPP z roku 2011, jak SP a ZP
Našla jsem tento odkaz http://www.podnikatel.cz/clanky/dohoda-o-provedeni-prace-na-socialko-a-zdravotko/ Tam se mj. píše: "Z přechodných ustanovení k novele zákoníku práce plyne, že pokud bude činnost na dohodu vykonávána k 31. 12. 2011 a práce bude pokračovat i nadále, považuje se za den nástupu 1. 1. 2012. Znamená to, že i z dříve uzavřených dohod převyšujících měsíční odměnu 10 000 korun bude v roce 2012 odvedeno sociální a zdravotní pojistné." Pokud to tam píšou správně, pak by SRO z výše zmíněného dotazu muselo při výplatě té DPP strhnout i zdrav. a soc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
1. 6. 2012 10:40
Firma SRO uzavřela ve 12/2011 dohodu o provedení práce. Práce byly prováděny od 12/2011 do 5/2012, celkový rozsah byl 120 hodin. Odměna 50 tisíc hrubého bude vyplacena jednorázově až nyní v 6/2012. Je mi jasné, že z odměny musí být sražena daň. Ale jak to v tomto případě bude se soc. a zdr. pojistným? Lze SP a ZP NEsrazit s poukazem na to, že DPP byla uzavřena ve 2011, kdy povinnost srážet ZP a SP z DPP ještě neplatila?
S tímto dotazem se na mě obrátil známý (majitel té SRO) a já si nejsem jistá, co mu odpovědět. Obávám se, že ZP a SP budou muset tomu pracovníkovi srazit, ale raději se ptám, jestli neexistuje nějaká výjimka pro dříve uzavřené DPP. Ano, bylo by snadné DPP antidatovat - ale předpokládejme, že se to takto skutečně událo. Do činnosti té SRO nevidím a nevím, jak je to ve skutečnosti. Děkuji všem za odpovědi.