Re: Výplata DPP z roku 2011, jak SP a ZP
Našla jsem tento odkaz http://www.podnikatel.cz/clanky/dohoda-o-provedeni-prace-na-socialko-a-zdravotko/ Tam se mj. píše: "Z přechodných ustanovení k novele zákoníku práce plyne, že pokud bude činnost na dohodu vykonávána k 31. 12. 2011 a práce bude pokračovat i nadále, považuje se za den nástupu 1. 1. 2012. Znamená to, že i z dříve uzavřených dohod převyšujících měsíční odměnu 10 000 korun bude v roce 2012 odvedeno sociální a zdravotní pojistné." Pokud to tam píšou správně, pak by SRO z výše zmíněného dotazu muselo při výplatě té DPP strhnout i zdrav. a soc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2012 10:40
Firma SRO uzavřela ve 12/2011 dohodu o provedení práce. Práce byly prováděny od 12/2011 do 5/2012, celkový rozsah byl 120 hodin. Odměna 50 tisíc hrubého bude vyplacena jednorázově až nyní v 6/2012. Je mi jasné, že z odměny musí být sražena daň. Ale jak to v tomto případě bude se soc. a zdr. pojistným? Lze SP a ZP NEsrazit s poukazem na to, že DPP byla uzavřena ve 2011, kdy povinnost srážet ZP a SP z DPP ještě neplatila?
S tímto dotazem se na mě obrátil známý (majitel té SRO) a já si nejsem jistá, co mu odpovědět. Obávám se, že ZP a SP budou muset tomu pracovníkovi srazit, ale raději se ptám, jestli neexistuje nějaká výjimka pro dříve uzavřené DPP. Ano, bylo by snadné DPP antidatovat - ale předpokládejme, že se to takto skutečně událo. Do činnosti té SRO nevidím a nevím, jak je to ve skutečnosti. Děkuji všem za odpovědi.