Re: Nemocenské - potvrzení o trv. PN
Nevím, jestli nejsem ze staré školy a zda na to existují předpisy, ale vždy jsme vypláceli nemocenskou ke dni, který zaměstnanec doložil, měl-li tedy lístek n peníze k 25.5., dostal nemocenské (a dneska tedy náhradu) k 25.5. a zbytek až další měsíc, když doložil trvání nemoci. Jak máme vědět, zda již není uschopněn a jen se někde nepoflakuje?
Ze stránek ČSSZ:
"...povinen potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopise nejméně jednou měsíčně ... Trvá-li pracovní neschopnost déle než 21 kalendářních dnů, je povinen pro účely náhrady mzdy potvrdit její trvání vždy ke 21. kalendářnímu dni ode dne jejího vzniku. Není však nezbytné, aby toto potvrzení bylo vystavováno vždy k poslednímu dni kalendářního měsíce."
Pokud stihne do výplaty dodat nějaký další "lístek na peníze", ať už ke konci měsíce nebo k 21.dni, pak zaplaťte do konce měsíce. Pokud nestihne, zaplaťte k 25.5., ať se s nimi dohaduje on, vy můžete zaplatit jenom to, k čemu máte doklad.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 6. 2012 14:50
Dobrý den,
potřebuji, prosím, poradit.
Máme zaměstnance, který dne 21.05.2012 nastoupil na zákrok do nemocnice. Dne 21.05.2012 mu vystavili i neschopenku. Dne 25.05.2012 byl z nemocnice propuštěn a byl mu vysteven doklad "potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti" ke dni 25.05.2012. Měl by do zaměstnání doručit potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti ke 30.05.2012? (Sestra u lékaře mu tvrdí, že toto mi musí stačit až po 21 dnech PN).
Mám po něm potvrzení vyžadovat nebo ne? Jak jinak zjistím, že je ke konci měsíce nemocen, zda mu mám nebo nemám vyplatit náhradu?
Děkuji.