Re: Zkrácená pracovní doba v prac.smlouv
Já to myslela tak, že sjednáváme kratší PD třeba pro matky ve zvláštní smlouvě na dobu určitou, aby se potom prac. smlouva nemusela měnit a po uplynutí té doby, na kdy zaměstnavatel byl ochoten na kratší pracovní dobu přistoupit, nepotřeboval souhlas zaměstnance. Ale tazatelka prý to ví .....
Děkuji, pájo, už jsem bohužel musela vyhotovit, možná jsem tomu dala korunu, když jsem do PS uvedla: Zkrácená týdenní pracovní doba zaměstnance činí 18.75 hod.
Tak trochu se motám v pojmech - zkrácená PD a kratší kratší PD, ono to bude možná stejné a zbytečně nad tím dumám ...? moc děkuji, jsem spíše mzdová
>>§ 80 ZP - kratší PD pod rozsah stanovený v § 79 ZP
>>může být sjednána pouze mezi zam-telem a zam-cem...
>>čili kratší PD musíte sjednat v PS, případně
>>stávající
>>změnit dodatkem- nutný souhlas zam-ce.
>Děkuji, pájo, už jsem bohužel musela vyhotovit, možná
>jsem tomu dala korunu, když jsem do PS uvedla:
>Zkrácená týdenní pracovní doba zaměstnance činí 18.75 hod.
to bude dobrý, nedělejte si hlavu, podstatné je uvedení toho rozsahu.
>Tak trochu se motám v pojmech - zkrácená PD a kratší
>kratší PD, ono to bude možná stejné a zbytečně nad tím
>dumám ...? moc děkuji, jsem spíše mzdová
Díky, jsem už asi chycená ..., teď jsem se orosila, když mi prolítlo hlavou, že zkrácená PD může být pouze pokud je sjednaná v kolektivní smlouvě (tu máme bohužel také). Ale pak mi došlo, že zkrácenou bez dopadu na mzdu máme již v KS sjednanou (83a odst.4) právě na oněch 37,5 takže tenhle můj úlet se zkrácenou by snad měl už být OK. Ale špatně se mi tedy udělalo, protože tahle prac.smlouva je zrovna pro interního auditora, zákon schválnosti, ještě jednou moc děkuji ! hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 6. 2012 8:48
Prosím, je nutné na pracovní smlouvu dodat, že pracovní doba je kratší či zkrácení a činí polovinu týdenní pracovní doby v organizaci, tj. pův. 37,5 - u z-ce činí 18,75 hod/týden anebo nic nezkazím, když uvedu:
Týdenní pracovní doba je 18,75 hodin ...
Děkuji.