Re: výpočet odměny jednatele
Tato otázka už zde jednou padla, pokud se nepletu. Ptala jsem se, co vyšlo Vám?
Odpovím prozatím na daňovou část.
Odměna za výkon funkce jednatele spol. s r.o. je podle § 6 odst. 1 písm. b) ZDP zdaňována jako příjem ze závislé činnosti formou zdanění ze superhrubé mzdy. Na zdanění příjmu jednatele se nevztahuje § 6 odst. 4 ZDP, tj. nevztahuje se na něho uplatnění daně srážkou sazbou daně podle § 36 odst. 2 v případě příjmů nepřesahujících za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč.
Pokud podepíše Prohlášení, pak srážíte zálohovou daň 15%, sníženou o slevy, tedy z této odměny 2.400 bude daň nula.
V případě nepodepsaného prohlášení srážíte rovněž zálohovou daň ve výši 15%, ovšem bez slev. Tento typ příjmu vylučuje zdanění srážkovou daní.
děkuji, ano ptala jsem se včera, ale už jsem se nedostala k počítači, proto jsem raději dotaz položila znovu. K Vaší otázce - ještě mi nic nevyšlo, bude to až za měsíc červen, ale zjišťuji dopředu, protože náš program na mzdy není nic moc, tak abych věděla :-) v této společnosti vykonává funkci pouze jako jednatel, jiný prac. poměr zde nemá, potom má další aktivity v jiných firmách a je důchodce. Chápu správně, že zde bude odvedeno pouze zdr. pojištění, sociální nikoliv (to až od 2.500 Kč), je to tak ? superhrubá mzda potom tedy bude 2616 Kč (hrubá+9 % ZP) nebo jak toto ? Děkuji za trpělivost, nemám s tímto zkušenost a nerada bych udělala chybu. Hezký den
Je-li odměna předem stanovena na 2.400 Kč, pak nevzniká účast na sociálním pojištění.
Pro zdravotní pojištění jednatelů žádné limity neplatí. Zdravotní pojištění se u výše uvedených osob odvádí tzv. od první koruny.
Takže superhrubou mzdu máte správně a při podepsaném Prohlášení a uplatněné slevě na poplatníka bude daň nula, v případě nepodepsaného Prohlášení srazíte 405,- Kč (15% z 2.700)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
6. 6. 2012 9:33
Prosím o pomoc při výpočtu měsíční odměny jednatele -
výše odměny = 2.400 Kč a podepsal prohlášení, prosím
o výpočet pojištění, daně i čisté odměny, řeším poprvé.
A jak to bude pokud nepodepíše prohlášení ?
V této společnosti vykonává pouze tuto funkci jednatele, jiný prac. poměr zde nemá, potom má další aktivity v jiných firmách.
Děkuji a přeji hezký den