Výpočet odměny jednatele

• (neregistrovaný)

6. 6. 2012 9:33

Prosím o pomoc při výpočtu měsíční odměny jednatele -
    výše odměny = 2.400 Kč a podepsal prohlášení, prosím
    o výpočet pojištění, daně i čisté odměny, řeším poprvé.
    A jak to bude pokud nepodepíše prohlášení ?

V této společnosti vykonává pouze tuto funkci jednatele, jiný prac. poměr zde nemá, potom má další aktivity v jiných firmách.

Děkuji a přeji hezký den

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 6. 2012 9:52

markov (neregistrovaný)

Re: výpočet odměny jednatele
      Tato otázka už zde jednou padla, pokud se nepletu. Ptala jsem se, co vyšlo Vám?
      Odpovím prozatím na daňovou část.
      Odměna za výkon funkce jednatele spol. s r.o. je podle § 6 odst. 1 písm. b) ZDP zdaňována jako příjem ze závislé činnosti formou zdanění ze superhrubé mzdy. Na zdanění příjmu jednatele se nevztahuje § 6 odst. 4 ZDP, tj. nevztahuje se na něho uplatnění daně srážkou sazbou daně podle § 36 odst. 2 v případě příjmů nepřesahujících za kalendářní měsíc částku 5 000 Kč.
      Pokud podepíše Prohlášení, pak srážíte zálohovou daň 15%, sníženou o slevy, tedy z této odměny 2.400 bude daň nula.
      V případě nepodepsaného prohlášení srážíte rovněž zálohovou daň ve výši 15%, ovšem bez slev. Tento typ příjmu vylučuje zdanění srážkovou daní.

• 6. 6. 2012 10:24

L. (neregistrovaný)

děkuji, ano ptala jsem se včera, ale už jsem se nedostala k počítači, proto jsem raději dotaz položila znovu. K Vaší otázce - ještě mi nic nevyšlo, bude to až za měsíc červen, ale zjišťuji dopředu, protože náš program na mzdy není nic moc, tak abych věděla :-) v této společnosti vykonává funkci pouze jako jednatel, jiný prac. poměr zde nemá, potom má další aktivity v jiných firmách a je důchodce. Chápu správně, že zde bude odvedeno pouze zdr. pojištění, sociální nikoliv (to až od 2.500 Kč), je to tak ? superhrubá mzda potom tedy bude 2616 Kč (hrubá+9 % ZP) nebo jak toto ? Děkuji za trpělivost, nemám s tímto zkušenost a nerada bych udělala chybu. Hezký den

• 6. 6. 2012 12:18

markov (neregistrovaný)

Je-li odměna předem stanovena na 2.400 Kč, pak nevzniká účast na sociálním pojištění.
      Pro zdravotní pojištění jednatelů žádné limity neplatí. Zdravotní pojištění se u výše uvedených osob odvádí tzv. od první koruny.
      Takže superhrubou mzdu máte správně a při podepsaném Prohlášení a uplatněné slevě na poplatníka bude daň nula, v případě nepodepsaného Prohlášení srazíte 405,- Kč (15% z 2.700)

• 6. 6. 2012 12:27

L. (neregistrovaný)

děkuji moc :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).