Re: Rezervní fond
JirkoZ, podle jakého ustanovení je třeba k povinnému přídělu do rezervního fondu rozhodnutí VH? Povinná výše rezervního fondu a jeho plnění je dána Obch. zák.
§ 124
(1) Společnost vytvoří rezervní fond (§ 67) v době a ve výši určené ve společenské smlouvě. Není-li rezervní fond vytvořen již při vzniku společnosti, je společnost povinna vytvořit jej z čistého zisku vykázaného v řádné účetní závěrce za rok, v němž poprvé čistý zisk vytvoří, a to ve výši nejméně 10 % z čistého zisku, avšak ne více než 5 % z hodnoty základního kapitálu. Tento fond se ročně doplňuje o částku určenou ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však 5 % z čistého zisku, až do dosažení výše rezervního fondu určené ve společenské smlouvě nebo ve stanovách, nejméně však do výše 10 % základního kapitálu.
Výše rezervního fondu je sice dána obchodním zákoníkem, ale výše jeho plnění není dána taxativně - umožňuje výši přídělu stanovit, byť v úzkých mantinelech.
A vzhledem k tomu, že o rozdělení výsledku hospodaření rozhoduje majitel firmy, tak mne nenapadá nikdo jiný, kdo by to měl rozhodnout.
Mám jiný názor. Společnost vytváří povinně zákonný rezervní fond.
A je dán pouze postup jak to dělá, buď v souladu s OZ nebo společenskou smlouvou.
Takže povinné plnění musí dodržet.
Pokud s. r. o. porušila zákonnou povinnost tvorby rezervního fondu ze zisku a přesto si společníci tomu odpovídající zisk rozdělili (vyplatili), jsou společníci povinni podíly na zisku vrátit, za což společně a nerozdílně ručí jednatelé s. r. o., kteří s touto výplatou souhlasili.
Takže dle mého lze jen doporučit, aby urychleně byl zákonný rezervní fond s. r. o. uveden v soulad se zákonem a společenskou smlouvou, tzn. doplnit a proúčtovat do povinné výše v rámci podmínek daných OZ popř. společenskou smlouvou.
V dané situaci se přece nerozhoduje o jiné výši, ale o povinném přídělu.
Celá záležitost má více hledisek :
1. Dotaz tazatelky - společnost porušila zákonnou povinnost a diskuse je o tom, jak toto narovnat. Z dotazu ovšem není zřejmé, o jakou společnost se jedná a není ani zřejmé, za jakých okolností bylo rozhodnuto o nerozděleném zisku. Pokud se skutečně jedná o s.r.o. s např. 1 společníkem, lze problém velmi rychle vyřešit. Ale pokud je společníků např.10, kde jinde se má rozhodnout ? Pokud někdo v minulosti rozhodl o použití nerozděleného zisku (ikdyž protizákonně), ten stejný člověk(orgán) by měl rozhodnout o nápravě. A podle mého názoru tuto odpovědnost účetní nenese.
2. Obecná rovina - obecně se o výši přídělu do rezervního fondu rozhoduje a jak už jsem uvedl výše, nemyslím si, že toto rozhodnutí je na účetní.
3. Věcná rovina - ta je pro mne nejzajímavější. Základní kapitál, rezervní fond a následně i záležitosti s ním spojené jsou pouze numerickým cvičením bez praktického významu a bez vlivu na chod společnosti. Jediným důvodem je splnění legislativní povinnosti.
Onen judikát jsem nečetl, ale při vhodné příležitosti se tak určitě stane. Ostatně - přečetl jsem všechny judikáty, na které jste tady v minulosti upozornila (a kterých jsem si všiml) - a všechny byly minimálně zajímavé.
Dobrý den, děkuji moc za veškeré odpovědi. Jsou pro mě velice přínosné. Nikdy jsem o rezervách neúčtovala. Jedná se skutečně o s.r.o. s jedním společníkem. Prosím, jak i zaúčtovat, aby vše bylo správně. Mám na mysli účty. Paní podnikatelka si valnou hromadu ve svém podstatě svolává sama, ale nemá páru co se má či nemá. Děkuji moc všem
Přečtěte si :
Usnesení Nejvyššího soudu ČR ze dne 25. 2. 2010, sp. zn. 29 Cdo 1326/2009
Přídělem do rezervního fondu se zisk nerozděluje ve smyslu ustanovení § 178 odst. 1 obch. zák., ale naopak část zisku přidělená do rezervního fondu zůstává společnosti jako součást jejího vlastního kapitálu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
6. 6. 2012 15:47
Dobrý den,
prosím, firma vytvořila v roce 2010 zisk ve výši 650 tis. Kč. Bohužel jsem zjistila, že nevytvořila rezervní fond. Nyní v roce 2011 je firma ztrátová ve výši 85 tis. Kč. Můžete mi poradit, jak vytvořite rezervní fond, jak i zaúčtovat. A mohu až letos? Děkuji.