Re: prodej zděděného bytu a daň z příjmu
Jestliže dosud nepřišla výzva k podání, tak už je promlčeno a nemusíte nic řešit, daň již nelze doměřit... Pokud zdědil po příbuzném v řadě přímé a ten vlastnil společně s dědicem déle než pět let, pak si to FÚ je schopný sám ověřit, že je osvobozeno a nejspíš proto vás nevyzvali...
Není zač...
Ano - na základě daně z převodu hlídají i daň z příjmů, prověřují prý osvobození, pokud osvobozeno, tak neřeší, pokud nelze ověřit osvobození, případně je zřejmé, že podléhá dani z příjmů, pak vyzývají... Tedy alespoň na našem FÚ to takto funguje.
>Dobrý den,
>mám dotaz: majitelka bytu v OV zemřela a následně se
>stal byt dědictvím. Nastávající majitel bydlel v bytě
>po dobu dovu let, ale neměl tam trvalé bydliště (2005).
>V roce 2007 byt prodal.
>1) daň z převodu zaplatil
to je v pořádku
>2) bydlel 2 roky,a le neměl trvalé bydliště - jak
>dokáže FÚ, že v bytě přesto přebýval?
trvale bydlet v tomto případě neznamená trvalé bydliště, ale že v něm bydlel, podmínku pro osvobození splnil, jednak že byl vlastnil déle než 2 roky a jednak tam bydlel.....
>3) jak dlouhá je promlčecí lhůta u těchto případů,
>když neodvedl daň z příjmu?
>4)peníze z prodeje použil na další investici do bytu
>či domu.
v případě, že by vlastnil méně než 2 roky, tak lze peněžní prostředky použít na další bytovou investici (koupě do 1 roka), o tom se FÚ pouze informuje, ale vzhledem k tomu, že jej vlastnil více než 2 roky, tak je celý prodej osvobozen od daně z příjmů....
>Jedná se mi o to, aby nemusel platit zpětně daň z
>prodeje , tudíž ani penále za žádných okolností.
>Děkuji
Ještě k promlčení placení daně (i když v tomto případě to snad není potřeba) - mám zkušenost, že FÚ vyměří dlužnou daň bez ohledu na to, že už je promlčená. Poplatník musí promlčení sám namítnout, jinak je povinen i promlčenou daň zaplatit. Je to stejný princip jako u jiných promlčených pohledávek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
7. 6. 2012 14:36
Dobrý den,
mám dotaz: majitelka bytu v OV zemřela a následně se stal byt dědictvím. Nastávající majitel bydlel v bytě po dobu dovu let, ale neměl tam trvalé bydliště (2005). V roce 2007 byt prodal.
1) daň z převodu zaplatil
2) bydlel 2 roky,a le neměl trvalé bydliště - jak dokáže FÚ, že v bytě přesto přebýval?
3) jak dlouhá je promlčecí lhůta u těchto případů, když neodvedl daň z příjmu?
4)peníze z prodeje použil na další investici do bytu či domu.
Jedná se mi o to, aby nemusel platit zpětně daň z prodeje , tudíž ani penále za žádných okolností.
Děkuji