Re: exekuce z DoPP- prý srážet ano ...
no právě, ono to přesně asi zase nebude jako další věci ... v OSŘ není dohoda vyjmenovaná mezi "zabavitelnou" částkou, ale exekutor se odvolává na Exekutorský řád, že se jedná o přikázání jiné pohledávky než z účtu s tím, že se dokonce ani nesleduje nezabavitelná částka a mám celou netto mzdu (odměnu) zaslat exekutorovi. A protože tohle slyším poprvé, chtěla jsem se poradit … díky za reakci
Mě by zase nenapadlo, že dohoda je vedlejší činnost, ale vaše odpověď se vylučuje s tazatelkou, které řekli, že dohodu bude srážet celou a dle § 277 odst. 1 by v součtu s HPP a DPP zaměstnavatel uvažoval s nezabavitelnou sumou ..? A vtipná mi připadá poslední věta odst. 2 - Nezapočítávají se však do ní částky poskytované na náhradu nákladů spojených s pracovním výkonem, a to zejména při pracovních cestách.
Obdržela jsem exekuci vysloveně na zabavení cestovních náhrad a když jsem exekutorovi volala, říkal, co není zakázáno, je dovoleno. Čert aby se v tom všem vyznal :) Pravdou je to, že se jednalo o řidiče, kterým z-tel "rovnal" mzdu cestovními náhradami ... a exekuce by na čistou mzdu nedosáhla, na cestovní náhrady už ano, jenže ta věta v § 277 to přece vylučuje ...?
To právě nevím, pokud bych se měla striktně držet zákona, pak dohoda o provedení práce je dle ZP § 74 dohoda o práci konaná mimo pracovní poměr a nikoliv vedlejší činnost. Vedlejší činnost mohla v OSŘ zůstat z doby, kdy se skutečně o vedlejší činnost u zaměstnavatele jednalo, tzv. vedlejší pracovní poměry, které ovšem již byly zrušeny tuším novelizací od 1.1.2007. Asi tak bych tomu rozuměla. Někdo může namítnout - slovíčkaření, ale to je u našich zákonů naprosto běžné a přijde mi, že je to záměrně, aby se právě mohlo takhle kličkovat, ale to už je OT. Napsala jsem mluvčí na ex. úřad s dotazem ohledně srážek z DoPP, ale myslím si, že oproti tomuto výkladu může oponovat zase právník zabývající se pracovním právem, alespoň takové zkušenosti jsem posbírala. Takže jsem se rozhodla pro nekalou věc a srazím z dohody, zajistím nezabavitelnou částku, protože SW neumí nezabavit, pošlu dotaz na help disk našeho SW. Ráda si přečtu názory jiných, zvláště pana Tečky ... :-) který mám pocit, že se tomuto věnuje a děkuji za názor.
A sdělili na základě čeho z DoPP ne a ze souběhu ano ...? Právě že se informace liší, mně na Ex.úřadu vysloveně sdělili, že i jen z DoPP musím srazit a prakticky celou odeslat exekutorovi bez ohledu na nezabavitelnou částku, s tím, že to mají právnicky podložené ... Zkusím ještě dotaz do Mzdové účetní, ale jak jsem psala výše, věřím, že info se bude lišit odborník od odborníka :-) děkuji za sdělení
Líbo, nečetla, děkuji. Zadávala jsem do vyhledávače sice dotaz, ale asi špatně, protože mi tuto diskuzi nevyhledalo. No, už jsem mzdy uzavřela. Pokud dobře chápu, pak z dohody, pokud pracuje jen na DoPP a příkaz zní na DoPP, srážím celé - pokud exekutor zašle příkaz na srážku ze mzdy a nahlásila jsem DoPP, nesrážím. Tomu snad rozumím, ale pokud je souběh HPP + DoPP - na základě čeho mám v součtu z obou příjmů srazit, když exekuční příkaz zní na srážky ze mzdy anebo opačně na srážku přikázáním jiné pohledávky než z účtu (§49 odst. 1 písm.c) Exekuč.řádu. Pak bych neměla slučovat mzdu a odměnu z dohody ...? Ještě jednou děkuji za zaslaný odkaz.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
7. 6. 2012 14:40
Dobrý den, srážíte exekuci z dohody o provedení práce?