Mzda nižší než dle smlouvy

• (neregistrovaný)

12. 6. 2012 14:21

Prosím o radu. Zaměstnankyně pracovala od 1-3/2012 na zkrácený úvazek, od 4 měsíce má vyšší mzdu i úvazek. V měsíci květnu si vybrala týden dovolené, ale protože má dovolenou spočítanou nižším průměrem, tak její mzda nedosahuje výše, kterou má určenou novou smlouvou. Můžu ji vypočítanou mzdu nechat a nebo doplatit do částky dle smlouvy?
    Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 6. 2012 15:40

xJ (neregistrovaný)

Re: Mzda nižší než dle smlouvy
      dovolenou čerpanou v květnu zaplatíte průměrem platným v tomto měsíci, jenom počet hodin bude podle platného úvazku, tedy větší počet hodin x průměr počítaný ze zkráceného úvazku

• 12. 6. 2012 19:00

Markéta1 (neregistrovaný)

no to jsem udělala, ale do března měla zaměstnankyně plat 4000 Kč a od dubna má 12000 a když ji vypočítám mzdu a dovolenou z průměru za 1Q tak mi vyšlo 11000 Kč a já se ptám jestli to tak můžu nechat a nebo ji doplatit do 12000 Kč podle smlouvy

• 12. 6. 2012 19:08

Kara (neregistrovaný)

Tak znova: ve smlouvě má peníze, které má dostat za odpracovaný čas. Náhradu za neodpracovaný čas (tj. náhradu za dovolenou) platíte průměrem, který je platný v květnu (čili tím, který byl spočítaný z výdělků a odpracovaných hodin v lednu až březnu). Každý den dovolené jí zaplatíte tolik hodin, jak dlouhou měla mít ten den směnu (takže místo např. 4 hodin zaplatíte 6 hodin).
      Je možné, že celková mzda pak bude nižší (může být i vyšší, to opravdu záleží na tom hodinovém průměru). Těch 12 tis. by jí náleželo, kdyby celý měsíc odpracovala.

• 12. 6. 2012 20:20

Markéta1 (neregistrovaný)

Děkuji moc, všechno jsem chápala akorát mi nebylo jasné jestli může mít méně než ve smlouvě, ale je logické, že nebyla celý měsíc v práci, ale čerpala dovolenou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).