Re: Koupě nemovitosti
Jestli kupujete nemovitost, tak určitě máte znalecký posudek, nebo ho budete muset mít pro FÚ a daň z převodu nemovitostí. A z něj tyto ceny zjistíte.
Ovšem pozor odhadní a kupní cena se může lišit, vy budete zařazovat do účetnictví kupní cenu, nikoli odhadní - v úřípadě, že vložíte do účetnictví hned.
Pozemky neodepisovat!
>>Dobrý den, prosím jsme s.r.o., kupujeme nemovitost a
>>máme jednu částku, kdo nám stanoví cenu nemovitosti a
>>cenu pozemku aby bylo správně zaúčtováno a
>>odepisováno.
>>Pozemek je rozdělen na:
>>- zastavěná plocha a nádvoří ... m2
>>- zahrada ... m2
>>- trvalý travní porost ... m2
>>- ostatní plocha .. m2.
>>Moc děkuji za každou radu i ohledně účtování
>
>Jestli kupujete nemovitost, tak určitě máte znalecký
>posudek, nebo ho budete muset mít pro FÚ a daň z
>převodu nemovitostí.
proboha a proč by měl kupující platit dań z převodu - jen zde figuruje zatím jako ručitel, pokud by prodávající daň nezaplatil.... o změně zákona se teprve uvažuje, není schváleno......
>A z něj tyto ceny zjistíte.
>Ovšem pozor odhadní a kupní cena se může lišit, vy
>budete zařazovat do účetnictví kupní cenu, nikoli odhadní
>- v úřípadě, že vložíte do účetnictví hned.
>Pozemky neodepisovat!
To vím, že daň z převodu platí prodávající, ale jde mi o správné zaúčtování a k tomu potřebuji znalecký posudek s rozepsanými cenami (m2 mám). Asi jsme se špatně pochopili. Děkuji
já jsem odepisovala na odpověď od "nicka", která psala nesmysl..... jinak co se týče vašeho dotazu - jedině si nechat udělat odhad, kde tedy odhadní cena nebude korespondovat s kupní cenou, ale jedině tak zjistíte poměr jednotlivých částí pozemku k ceně.... třeba poradí někdo zkušenější v této oblasti....
Lze použít i posudek od prodávajícího. V poměru tam uvedených cen pozemku a stavby si rozpočítáte celkovou kupní cenu na jednotlivé nemovitosti a pozemky. Zaúčtujete na příslušné účty. Nepotřebujete nový posudek, ovšem někdy je problém ten posudek od prodávajícího získat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
13. 6. 2012 7:16
Dobrý den, prosím jsme s.r.o., kupujeme nemovitost a máme jednu částku, kdo nám stanoví cenu nemovitosti a cenu pozemku aby bylo správně zaúčtováno a odepisováno. Pozemek je rozdělen na:
- zastavěná plocha a nádvoří ... m2
- zahrada ... m2
- trvalý travní porost ... m2
- ostatní plocha .. m2.
Moc děkuji za každou radu i ohledně účtování