Re: DPH-Faktura neplátce neplátci z EU a
Vy jako podnikatel, jste osoba povinná k dani dle ZDPH, budete-li poskytovat služby, které mají místo plnění definováno dle §9/1 ZDPH osobě povinné k dani neusazené v tuzemsku (z EU nebo 3 země), potom se stáváte plátcem DPH už poskytnutím této služby. Jestli to bude, jak píšete výše nepodnikatelům, potom je místo plnění vaší služby dle §9/2 ZDPH, tedy v tuzemsku, a tady se stanete plátcem po překročení obratu. Dále jsou v zákoně výjimky pro různé druhy služeb v § 10-10k, takže záleží na tom, jaké služby budete poskytovat, tím se budete řídit. Ještě k tomu je třeba projít §94, kde je popsáno,kdy se stáváte plátcem v různých situacích. Účetnictví nebo DE vedeme v českém jazyce, takže byste měl mít doklady i v češtině.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
13. 6. 2012 10:15
Dobrý den,
jsem OSVČ podinkající v obl. zprostředkování turistických služeb, neplátce DPH.
Hodlám poskytovat své služby občanům ostatních členských zemí EU a z USA, tedy občanům sídlícím mimo EU.
Prosím, poraďte jak mám své služby fakturovat.
Někdy v roce 2010 vyšla v platnost novela zákona, jež některým podnikatelům, kteří poskytují své služby do EU dává povinnost stát se plátcem DPH.
Vztahuje se toto i pro mne, jakožto por NEPLÁTCE, jež bude poskytovat své služby NEPLÁTCŮM (nepodnikatelům/občanům/spotřebitelům)?
Nebo tato povinnost vzniká pouze u osob, jež vystaví fakturu PLÁTCŮM na území jiného státu EU?
Vznikne pro mne tak povinnost vystavit mimo "Faktury" také "Fakturu - daňový doklad"?
Jak je to pro klienty z EU a jak je to pro klienty mimo EU?
Poslední dotaz: Musím vystavovat faktury i v českém jazyce, nebo jakožto podklad pro účetnictví stačí pouze faktura vydaná v jazyce cizím (AJ,ESP,FRA,POR)?
Velice děkuji za odpověď - pokud mi někdo dovede odpovědět, budu mu skutečně velice zavázán.
Tomáš M.