DPH-Faktura neplátce neplátci z EU a USA

• (neregistrovaný)

13. 6. 2012 10:15

Dobrý den,
    jsem OSVČ podinkající v obl. zprostředkování turistických služeb, neplátce DPH.

Hodlám poskytovat své služby občanům ostatních členských zemí EU a z USA, tedy občanům sídlícím mimo EU.

Prosím, poraďte jak mám své služby fakturovat.
    Někdy v roce 2010 vyšla v platnost novela zákona, jež některým podnikatelům, kteří poskytují své služby do EU dává povinnost stát se plátcem DPH.
    Vztahuje se toto i pro mne, jakožto por NEPLÁTCE, jež bude poskytovat své služby NEPLÁTCŮM (nepodnikatelům/občanům/spotřebitelům)?
    Nebo tato povinnost vzniká pouze u osob, jež vystaví fakturu PLÁTCŮM na území jiného státu EU?

Vznikne pro mne tak povinnost vystavit mimo "Faktury" také "Fakturu - daňový doklad"?
    Jak je to pro klienty z EU a jak je to pro klienty mimo EU?

Poslední dotaz: Musím vystavovat faktury i v českém jazyce, nebo jakožto podklad pro účetnictví stačí pouze faktura vydaná v jazyce cizím (AJ,ESP,FRA,POR)?

Velice děkuji za odpověď - pokud mi někdo dovede odpovědět, budu mu skutečně velice zavázán.
    Tomáš M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2012 11:02

Vladík (neregistrovaný)

Re: DPH-Faktura neplátce neplátci z EU a
      Vy jako podnikatel, jste osoba povinná k dani dle ZDPH, budete-li poskytovat služby, které mají místo plnění definováno dle §9/1 ZDPH osobě povinné k dani neusazené v tuzemsku (z EU nebo 3 země), potom se stáváte plátcem DPH už poskytnutím této služby. Jestli to bude, jak píšete výše nepodnikatelům, potom je místo plnění vaší služby dle §9/2 ZDPH, tedy v tuzemsku, a tady se stanete plátcem po překročení obratu. Dále jsou v zákoně výjimky pro různé druhy služeb v § 10-10k, takže záleží na tom, jaké služby budete poskytovat, tím se budete řídit. Ještě k tomu je třeba projít §94, kde je popsáno,kdy se stáváte plátcem v různých situacích. Účetnictví nebo DE vedeme v českém jazyce, takže byste měl mít doklady i v češtině.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).