ŽL na vedlejší činnost - odvody

• (neregistrovaný)

14. 6. 2012 8:15

Dobrý den, jsem zaměstnanec a chci si založit ŽL na vedlejší činnost. Jak se v takovém případě řeší SP a ZP? Je to tak, že první rok zálohy platit nemusím? Platím až po podání daňového přiznání? Co se týká SP - povinnost odvádět je od hranice 60 000 Kč?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 6. 2012 8:19

v.e.n.d.y.

Re: ŽL na vedlejší činnost - odvody
      Zkuste pročíst tyto stránky, je to tam srozumitelně napsané a pak se když tak zeptejte na konkrétní věc, které nerozumíte, rádi odpovíme. http://www.jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php

• 14. 6. 2012 9:34

PetraL (neregistrovaný)

Web jsem si prošla. Je mi jasné SP - a jak je to ze zdravotním pojištěním? Budo po podání přiznání patit měsíční zálohy v roce 2013, nebo zaplatím jedhorázově při podání přiznání v roce 2014?

• 14. 6. 2012 19:16

Zdena R (neregistrovaný)

Pokud jste zaměstnaná (a zaměstnavatel odvádí ZP z minimálního vyměřovacího základu platného pro zaměstnance), tak nemusíte platit zálohy na ZP. Pojistné platíte vždy jen jednou za rok na základě Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ.

Hranice povinné účasti na důchodovém pojištění OSVČ činí v roce 2012 Kč60.329,-. Pozor, jestliže nebudete podnikat celý rok, tak musíte částku přiměřeně zkrátit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).