Re: výpověď
Není možné vás vyhodit bez nároku na mzdu. Máte sjednanou v pracovní době zkušební dobu? Pokud ano, tak ve zkušební době může zaměstnavatel i zaměstnanec zrušit pracovní poměr ve zkušební době ze dne na den i bez udání důvodu. Pokud zkušební dobu sjednanou nemáte, tak by vám musel zaměstnavatel dát výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou. Jak zrušení pracovního poměru tak výpověď jsou svobodným rozhodnutím každého účastníka pracovněprávního vztahu a nikdo vás nemůže k ničemu nutit. Jestli jste zaměstnavateli způsobil nějakou škodu, tak by ji mohl zaměstnavatel na vás vymáhat, ale vy byste musel svůj závazek uznat. Když vám žádnou mzdu od počátku PP do případného konce nevyplatí , písemně byste ho měl vyzvat k zaplacení a pokud ani to nepomůže, tak se můžete obrátit na inspektorát práce při úřadu práce, ale ani ten vám mzdu nezařídí.
Potom zbývá jedině soud.
>>>>>>>>Dobrý den,od 2.5. 2012 pracuji u soukromého
>>>>>>>>podnikatele se smlouvou na 6 měsíců. Ač
>>>>>>>>neúmyslně,vykonal jsem
>>>>>>>>určitý pracovní úkon špatně. Na základě toho mě
>>>>>>>>slovně
>>>>>>>>silně hrubým způsobem napadnul (nebudu tyto
>>>>>>>>vulgarismy
>>>>>>>>uvádět) a vyhodil z práce bez nároku na mzdu s tím,že
>>>>>>>>mám zaslat výpověď. Můžete mi prosím poradit co
>>>>>>>>dělat,aby mi byla vyplacena mzda?
>>>>>>>
.....
>>>>>>>tak
>>>>>>>by vám musel zaměstnavatel dát výpověď s dvouměsíční
>>>>>>>výpovědní dobou. >>Jestli jste zaměstnavateli způsobil
>>>>>>>>>nějakou škodu,
>>>>>>>tak
>>>>>>>by ji mohl zaměstnavatel na vás vymáhat, ale vy byste
>>>>>>>musel svůj závazek uznat. >
>>>>>>Hlavně by neměl zůstat doma, ale měl by se vrátit do
>>>>>>zaměstnání a případně požadovat po zaměsnavateli, aby
>>>>>>on učinil nějaký právní krok - zrušení PP ap. Aby mu
>>>>>>z
>>>>>>toho neudělal zaměstnavatel neomluvenou absenci.
>>>>>
>>>>>Děkuji, pokud budu chtít dá výpověď já, jakým
>>>>>způsobem?
>>>>
>>>>Výpověď znamená, že by nejprve běžela 2měsíční
>>>>výpovědní doba. Pokud máte ve smlouvě zkušební dobu,
>>>>zrušte
>>>>pracovní poměr ve zkušební době. Pokud nemáte,
>>>>dohodněte se se zaměstnavatelem na ukončení nějakým
>>>>dnem. Máte
>>>>tam tu zkušební dobu?
>>>
>>>zkušební dobu nemám, a bojím se, že s ním rozumná
>>>domluva nebude,
>>On vás tam nechce, vy tam taky nechcete, proč byste
>>se
>>nedohodli?
>
>Taky nechápu, v čem by měl být problém.
Dobrý podvečer, tak jsme se nedomluvili, je toho spousta co jsem napsat, ale ze všeho nejvíc by mě zajímalo, jestli je pravda, že když nedostanu 14 dní od datumu výplatního data peníze, můžu podat okamžitou výpověď s odstupným, je to prosím pravda?Moc Vám děkuju
Opět mě vůlgárně poslal někam, že mi výpověď nepodepíše.Psychicky jsem se z toho sesypal a musel jsem k lékaři, jsem na neschopence.Doporučeně mi od něj přišla výpověď ve zkušební době psaná mnou, kterou jsem mu údajně 11.6 podal.Přitom zkušební dobu nemám, výplatu jsem ještě pořád nedostal.děkuji
Vy se musíte rozhodnout, co dál. Jestli v zájmu zachování duševního zdraví budete ten jeho podraz se zrušením PP z Vaší strany akceptovat a budete se pouze domáhat mzdy, kterou Vám dluží. V diskuzi jsou přítomni i právníci, takže já bych Vám doporučil vložit dotaz znovu, aby byl na očích, kde byste stručně shrnul problematiku a vývoj událostí včetně datumů - i na tom záleží. Jejich odpověď by Vám umožnila se vyhnout nějakému fatálnímu pochybení z Vaší strany. Navíc jste původně psal, že zkušebku nemáte, takže těžko můžete zrušit PP ve zkušební době - byl by to neplatný úkon. Mrkněte na par. 69 ZP.
Psali jsme jednomu právníkovi, tak čekám na odpověď.Ano, s tím počítám, že je neplatná...Poslal jsem dopis na OSSZ o prošetření plateb mého pojištění, protože bylo ukončeno.Nějak to zformuluji a napíšu sem znova.Moc Vám děkuji, hodně jste mi pomohl.NA ten paragraf mrknu, ještě jednou děkuji
Na OSSZ žádné Vaše platby neprošetří, protože tam se platby neposílají za každého zaměstnance zvlášť, ale odvod jako celek. Navíc jestli zaměstnavatel odvádí nebo neodvádí pojištění není věcí zaměstnance. Vy si pouze můžete ověřit, zda Vás na OSSZ přihlásil, případně kterým dnem Vás odhlásil.
Nějak tomu ale nerozumím. On se odmítl s Vámi dohodnout na ukončení poměru? Takže chce, abyste tam pracoval dál, nebo co? Nebo už Vám pracovní poměr ukončil dříve nějak sám? Jen nepište pořád o výpovědi, nazývejte to správně, ať máme jasno.
VÝPOVĚĎ znamená, že Vy vypovíte smlouvu zaměstnavateli nebo že zaměstnavatel vypoví smlouvu Vám, potom nejprve běží 2 měsíce výpovědní doba, ve které zaměstnanec ještě pracuje a PAK teprve skončí pracovní poměr.
DOHODA znamená, že se obě strany dohodnou, kterým dnem pracovní poměr skončí a tím dnem také skončí.
ZRUŠENÍ ve zkušební době znamená, že buď zaměstnavatel nebo Vy zrušíte pracovní poměr nějakým dnem ve zkušební době, a tím dnem poměr končí. (ale ta zkušební doba musí být v pracovní smlouvě napsaná, jinak toto zrušení nelze použít).
Já to také nechápu, ano, chtěl jsem ukončit pracovní poměr dohodou, ale nedohodli jsme se.nechce abych tam pracoval, a já tam také pracovat nechci, proto to nechápu.Vykázal mě s firmy s tím, že mi ukáže jak to v tomhle státě chodí.Začínám se do toho zamotávat, vložil jsem nový dotaz s názvem pracovní problém, a tam jsem to všechno sepsal.Tak se na to prosím koukněte....
Pak jsem měl jít do práce 14.6, jak jsem psal byl sjem hrubě a vulgárně vykázán z prostor firmy..abych neměl problémy, jak jste tu psal, tak jsem na další plánovanou směnu šel 18.6, kde mi bylo zděleno, že jsem od 14.6 propuštěn, přitom to jejich zrušení PP je od 11.6..tak jsem nahlásil že jdu k lékaři, a jsem v pracovní neschopnosti.
Nojo, ale pokud se chcete bránit, že zatím Váš pracovní poměr neskončil, tak jste si ten zápočťák neměl brát. Objasněte mně, prosím, čeho vlastně chcete dosáhnout. Chcete dosáhnout toho, že jste stále zaměstnancem a teprve se budete bavit o skončení dohodou?
Každopádně jestliže v pracovní smlouvě nemáte zkušební dobu, tak nemohl být zrušen pracovní poměr ve zkušební době ani Vámi (a sám píšete, že Vy jste to zrušení ani nepodal) ani zaměstnavatelem. Aby došlo k tomu, že bez výpovědní doby byl nebo bude ukončen pracovní poměr, tak by přicházely v úvahu pouze 3 varianty:
1)Pracovní poměr byl okamžitě zrušen z důvodu "hrubého porušení" dle § 55 - toto zrušení by Vám dal zaměstnavatel, kdybyste nějak závažně porušil povinnosti. Ale tato možnost padá, protože jste nic závažně neporušil.
2) Další možností je ukončení poměru dohodou - tzn. že se obě strany dohodly nebo dohodnou. Poměr pak končí dohodnutým dnem.
3) Okamžité zrušení z Vaší strany z důvodu nevyplacení mzdy. To byste musel počkat, až uplyne 15 dnů po skončení měsíce, ve kterém jste mzdu měl obdržet, a pak zrušit poměr. V tomto případě byste měl nárok navíc na dvouměsíční náhradu mzdy (např. jestli mzda za duben není vyplacena ani 15. června, pak 16. června může zaměstnanec takto zrušit pracovní poměr s nárokem na náhradu mzdy).
O výpovědi uvažovat nebudeme, protože tam by nejprve běžela výpovědní doba.
Takže já to vidím tak, že byste se měl snažit dosáhnout toho, že pracovní poměr stále neskončil, protože ve zkušební době zrušen nebyl (ani nemohl být, protože zkušební dobu nemáte) a zatím jste se na skončení nedohodli.
Jen mě zajímá, proč jste byl hrubě vyhozen z prostor, co se stalo?
Zmínil jsem se, jestli by bylo možné domluvit se na výpovědi dohodou, protože se mi nelíbil přístup zaměstnavatele k mé osobě.Řekl mi :Tak táhni do píči, já ti ukážu jak to v tomhle státě chodí..byl sjem nazván zkurvysynem, kazišukem, a výpověď prý mám poslat.Chtěl bych být v pracovní neschopnosti do té doby, než uplyne ten termín pro okamžité ukončení.Mám strach se do té práce vrátit, jestli mě chápete
Pájo,napsal byste to tak?
Podívejte, udělejte to tak, jak Vám radí Pája. Buď jděte za pořádným právníkem a ten bude se zaměstnavatelem komunikovat (napsání dopisu od advokáta má vždycky větší váhu, působí přesvědčivěji, než od normálního člověka). Ale právník stojí peníze. Na druhou stranu si myslím, že právník by ty peníze (pro Vás i pro sebe) od něho vysoudil.
Jestli nechcete přes právníka, já bych tomu zaměstnavateli napsala (doporučeně na doručenku) dopis, že jsem poštou od něj obdržela potvrzení o zaměstnání, ale že jde zřejmě o omyl, protože můj pracovní poměr stále trvá a žádným úkonem nedošlo k jeho ukončení. Pracovní poměr byl dle pracovní smlouvy smluven od 2.5. do 2.11.2012, bez zkušební doby a že tedy Vámi nebyl a ani nemohl být zrušen ve zkušební době, jak zaměstnavatel mylně uvádí. Můžete tam dále uvést, že naposledy jste započal výkon plánované směny dne 14.6. a po odpracování x hodin jste musel vyhledat lékařské ošetření z důvodu nevolnosti (doufám, že máte od lékaře potvrzení, že jste tam byl). Na další plánovanou směnu 18.6. jste se již nemohl dostavit, protože jste od toho dne v pracovní neschopnosti. A přiložte tu neschopenku, pokud jste mu ji ještě neposlal (už jste mu ji měl poslat, protože to je Vaše omluvenka, že nechodíte do práce).
Re: Pájo,napsal byste to tak?
Pokračování předchozího:O dohodě o ukončení pracovního poměru se zatím nezmiňujte, tu můžete navrhnout později, až uplynou 3 týdny, které by Vám měl zaměstnavatel platit. Po skončení června mu pak pošlete i lístek na peníze, který Vám doktor vystaví a pak ještě lístek k 21. dní neschopnosti (na základě toho Vám má zaměstnavatel platit náhradu za nemoc) a pak mu pošlete i uschopnění. Nebo když Vás doktor uschopní dřív, tak rovnou to uschopnění. Nebo už teď můžete navrhnout dohodu o ukončení pracovního poměru nějakým dnem (třeba dnem 8.7., což je 21. den nemoci). Ale když se na tomto datu dohodnete a Vy budete uschopněný před tímto datem, tak budete muset jít do práce, abyste neměl áčko.
Nebo když Vám bude dlužit peníze i po 15 dnech od splatnosti, pak by tu byl prostor pro Vaše okamžité zrušení s nárokem na dvouměsíční náhradu mzdy.
Hlavně prosím Vás pořád nepište o té výpovědi, já vím, že lidi každému ukončení říkají výpověď, ale výpověď je fakt něco jiného. Nazývejte to "zrušením ve zkušební době" nebo "dohodou o skončení prac. poměru" nebo "okamžitým zrušením prac.poměru zaměstnance pro nevyplacení mzdy..."
Re: Pájo,napsal byste to tak?
Ano, asi za právníkem budu muset..Já jsem 14.6 u lékaře nebyl, to jsem byl vyhozen ze směny...šel jsem na další plánovanou 18.6, aby nebyl problém a zjistit, zda-li se to s ním dá probrat co to mělo toho 14.6 znamenat...ale nebyla rozumná řeč, a neschopenku mám od 18.6, a tu jsem mu ještě ten den doporučeně poslal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 6. 2012 17:10
Dobrý den,od 2.5. 2012 pracuji u soukromého podnikatele se smlouvou na 6 měsíců. Ač neúmyslně,vykonal jsem určitý pracovní úkon špatně. Na základě toho mě slovně silně hrubým způsobem napadnul (nebudu tyto vulgarismy uvádět) a vyhodil z práce bez nároku na mzdu s tím,že mám zaslat výpověď. Můžete mi prosím poradit co dělat,aby mi byla vyplacena mzda?