Výpočet mateřské

• (neregistrovaný)

18. 6. 2012 10:09

Dobrý den,
    mám dotaz ohledně výpočtu mateřské
    nyní jsem zaměstnaná a koncem července se vdávám a jelikož manžel nesmí zaměstnávat manželku, stanu se OSVČ spolupracující osoba
    a teď mě zajímá, jak se bude počítat ta mateřská, když jako OSVČ nesplním podmínku 270 dní, bude se zohledňovat prostě posledních 12 měsíců a ať už jsem byla OSVČ nebo zaměstnanec
    děkuji za odpověď
    případně jak byste vzniklou situaci, co nejlépe řešili

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2012 11:02

Líba (neregistrovaný)

Re: výpočet mateřské
      Podmínku 270 dnů v posledních dvou letech asi splníte, počítá se i ze současného zaměstnání, ale nevím jestli splníte druhou jako OSVČ. Podmínkou je kromě splnění podmínky účasti na pojištění účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné podle § 11 po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem počátku PPM.

• 18. 6. 2012 11:13

Lenka.S (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, takže když nepslním ani jednu podmínku, tak nemám nárok na mateřskou? nebo když splním aspoň jednu?

• 18. 6. 2012 12:06

Líba (neregistrovaný)

Jako OSVČ musíte splnit obě podmínky. Jestli máte do nástupu na PPM cca 6 měsíců, tak byste podmínku pro OSVČ splnit mohla.

Pokud byste odcházela na PPM jako zaměstnanec, tak vám podmínka 270 dnů pojištění stačí.

Těhotná žena má ochrannou dobu 180 dnů po skončení PP, takže třeba můžete jít na PPM ze zaměstnaneckého poměru a nesnažit se být OSVČ.

• 18. 6. 2012 12:53

Lenka.S (neregistrovaný)

děkuji moc za vyčerpávající odpověď :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).