Závazek setrvání ve firmě-prosím VH

• (neregistrovaný)

18. 6. 2012 17:56

Prosím o radu a rozebrání dotazu:
    V zahraničí je firma A, která je matkou tuzemské firmy B. Syn přes 2 roky pracuje u firmy B (je kvalifikovaný vysokoškolák, ne absolvent). Uvítal by, kdyby ho ta tuzemská firma B poslala na nějakou dobu pracovat do zahraniční firmy A. Zůstal by zaměstnancem firmy B, čili by zde dostával mzdu, nějaké krácené náhrady na základě cesťáku (stravné) a platili by mu ubytování a asi 1x za 3 týdny cestu domů a zpět.
    Práce v zahraničí je vždycky dobrá zkušenost, ale za to, že by mu takto umožnili práci (ne studium) třeba na půl roku nebo rok v matce by se prý musel zavázat k zaměstnání v tuzemské firmě B na 3 roky dalšího zaměstnání a v případě dřívějšího ukončení k nějaké vysoké smluvní pokutě (nebo snad k úhradě peněz vynaložených firmou na ubytování a cestování, nebo možná k pokutě i vynaložených peněz - to nevím přesně).
    Nevím, zda by to chtěli sepsat jako zvyšování kvalifikace nebo prohlubování kvalifikace, jestli vůbec se za to dá ta práce v zahraničí považovat. Syn musí zvážit pro a proti, jedním z proti je také nebezpečí, že po návratu ze zahraničí (a vlastně i při práci v zahraničí) mu budou dávat pouze základní mzdu bez pohyblivých složek s vědomím, že jim nemůže dát výpověď a najít si práci lépe placenou, protože je vázán tou pokutou.
    Jak se na to díváte? Je možné v takovém případě vůbec něco takového platně sepsat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2012 18:11

Kara (neregistrovaný)

Re: Závazek setrvání ve firmě-prosím VH
      Jak jsem se teď mrkala do ZP, tak by asi nešlo o zvyšování, ale o prohlubování, jestli vůbec.

• 19. 6. 2012 9:28

VH

Dobrý den! O zvyšování kvalifikace se nejedná, protože nedojde ke změně hodnoty kvalifikace, kterou zaměstnanec má. Podle toho, co píšete, se nejedná ani o prohlubování kvalifikace, nevidím zmínku o nějaké vzdělávací aktivitě (od ... do..., název, kdo organizuje apod.). Závazek setrvat u zaměstnavatele tudíž nepřichází v úvahu, navíc zaměstnavatel nemůže přenášet náklady na výkon práce na zaměstnance, takové ujednání by bylo v rozporu se zákonem. V rozporu se zákonem by byla i smluvní pokuta - jediná smluvní pokuta, která podle ZP přichází v úvahu, je smluvní pokuta za porušení konkurenční doložky. I přesto, že by takové ujednání bylo uzavřeno, nebude ze strany zaměstnavatele vymahatelné (na syna bude působit pouze v rovině morální, nikoliv právní). Je to jak píšete - pro a proti - pokud bych já o práci v cizině tak moc stála, podepsala bych a řešila bych následně (resp. vych nechala na zaměstnavateli, ať i na mně závazek vymáhá). VH

• 19. 6. 2012 10:05

Kara (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, říkala jsem mu, ať si ten text vezme domů nejprve k prostudování a pak uvidíme, o co vlastně jde. Pak bych si dovolila se s Vámi ještě poradit, až budu vidět něco konkrétního.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).