Re: plátce dph - ano nebo ne?
Rozhodně ne. Pro nikoho, kdo má stejnou výši daně na vstupu a na výstupu, to není výhodné. Zvlášť když vašimi zákazníky budou neplátci. Někdy je to jedno, když zákazníci jsou všichni plátci, tak akceptují cenu bez daně jako smluvenou, ve vašem případě budou chtít cenu s daní. Na DPH odvedené z marže byste zbytečně prodělával.
Re: plátce dph - ano nebo ne?
Doporučila bych vám aspoň vyčkat, než se stanete plátcem DPH. Při nákupu většího množství strojů, u kterých byste si chtěl eventuelně uplatnit DPH, máte nárok na uplatnění DPH u majetku v OM k datu registrace nakoupených až 12 měsíců před datem registrace k DPH. A to už budete lépe vědět, jestli se vám být plátcem DPH vyplatí nebo ne (dle mě, také ne).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 6. 2012 11:47
dobrý den,
poradíte mi do začátku?
Chci si otevřít kolo servis - budu mít nějaké velké vydaje na začátku za stroje, chci se zeptat je pro mne výhodnější být plátcem dph nebo neplátcem - budu to dělat jen jako vedlejší příjem protože jsem v zaměstnaneckém poměru. Trošku jsem se poptával a každý mi radí něco jiného.
děkuji za radu.
Kamil