Re: konec RD s operovaným kolenem
Děkuji. Ještě prosím dotaz. Před MD/RD jsem pracovala jako recepční v malém penzionu. Když zaměstnavatel po dobu mé nemoci prodlouží paní v záskoku smlouvu nebo se rozhodne, že tam zůstane ona, tak může se stát, že by mi nabídl místo např. pomocné kuchařky, když odmítnu mám i nadále nárok na odstupné? A v jaké výši? Děkuji
Pokud se změnou pracovního zařazení nebudete souhlasit a zaměstnavatel vám dá výpověď pro nadbytečnost, pak máte nárok na odstupné. Odstupné je podle délky trvání PP u zaměstnavatele. Domnívám se, že PP trvá déle než 2 roky, pak bude odstupné ve výši 3 násobku.
Pokud ji zaměstnavatel nebude schopen nabídnou práci podle pracovní smlouvy ( v smlouvě má recepční a nabídl by jí práci pomocnice v kuchyni, což jsou naprosto odlišné činnosti na které nemusí přistoupit), pak by se nedal aplikovat § 52 písm. c ZP?
Proč by měl propouštět obě? Paní se vrátí po rodičovské nebo po nemoci a na místě recepční pracuje jiná paní. Zaměstnavatel se rozhodne, že si tam nechá tu druhou. Pro ni nebude mít práci v recepci. Tak jí nabídne, jestli nechce pracovat v kuchyni, tzn. navrhne změnu druhu práce. Ona nebude souhlasit. Na recepci ale pro 2 zaměstnance není místo, takže zaměstnavatel rozhodne o snížení stavu zaměstnanců (§52c) a dá jí výpověď (nadbytečnost). Nebo se dohodnou z týchž důvodů. Náleží odstupné. Je tam snad něco, s čím nesouhlasíte?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 6. 2012 12:07
Prosím poraďte mi. 3.7.mi končí RD, ale dnes jsem se dozvěděla, že mě v pondělí čeká neodkladná operace kolene (přetrhané vazy) a poté minimálně 2 měsíce klidový režim. Takže jak dále postupovat?
Od 4.7. mít vystavenou od mudr. neschopenku, nebo už od toho 3.7.? A má zaměstnavatel i nadále povinost mi držet pracovní místo?
Děkuji, Majda