Re: DPČ
Ovšem doplatek do minimálního vyměřovacího základu sráží zaměstnavatel, ne že si ho musí zaměstnanec doplácet sám přímo na ZP, pokud tedy nepatří do kategorie, za kterou je plátcem ZP stát .
Re: DPČ
Zdravotní pojištění se musí odvádět alespoň z minimální mzdy (§ 3 zákona). Pokud je tedy vyměřovací základ zaměstnance nižší než minimální mzda, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Pokud má zaměstnanec více zaměstnavatelů, je povinen doplatit pojistné prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Pokud je ale vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně organizace, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 6. 2012 19:12
DOBRY DEN , MĚLA BYCH OTAZKU OHLEDNĚ DPČ MOJE UČETNI MI ZDĚLILA , ŽE ZE MZDY NAD 2500 KČ SI MAM TAKE ODVADĚT SPIŠE SAMA PLATIT ZP , NEBO PREJ I NAKOU MALOU ČASTKU NEVIM NEROZUMIM TOMU . MAM ZAK TROVHU PŘETENE ,ŽE KDYŽ MAM NAD 2500 KČ TAK MI TO AUTOMATICKY STAHUJE MUJ ZAMĚSTNAVATEL PROSIM PORADTE MI DĚKUJI ZA BRZKOU ODPOVĚD S POZDRAVEM DRAHOMIRA