Re: Práce přesčas o svátek - náhrada
Za práci ve svátek by se mělo přednostně dávat náhradní volno, ale pokud zaměstnanec nechce, můžou se se zaměstnavatelem dohodnout na příplatku. Mzdu za práci dostane v každém případě, ale pokud má měsíční mzdu, kdy se za svátek mzda nekrátí, tak to prakticky nepozná. Bude-li čerpat náhradní volno, dostane ho zaplacené průměrem, pokud ho čerpat nechce, dostane příplatek 100%. Finančně tedy stejná částka.
V nadpisu máte práce přesčas, ale ne vždycky je práce ve svátek přesčasem. Pokud např. máte 40 hodinovou týdenní pracovní dobu Po-Pá, tak práce 8.5. nebyla přesčas, protože jste v týdnu neodpracovala víc jak 40 hodin. Pokud jste 8.5. odpracovala 10 hodin, tak jsou to 2 přesčasové hodiny. Nebudete-li vybírat NV, tak to je 10 hodin příplatek 100% za práci ve svátek a 2 hodiny 25% přesčasový příplatek.
Snad jsem vám to nezamotala ještě víc.
Re: Práce přesčas o svátek - náhrada
Moc děkuji za odpověď. Mám stanovenou 40hodinovou týdenní pracovní dobu a stanovenou měsíční mzdu (jako většina mých kolegů) s tím, že za svátek se nám mzda nekrátí, ale zároveň nemáme svátek zahrnut do pracovní doby. Nicméně jako jediná budu o svátek v pátek 6.7.2012 muset být na pracovišti (8 hodin pracovního času). Rozumím tomu tedy správně, že:
1) odpracuji pátek svátek, v pondělí si za tento svátek vyberu náhradní volno, takže za pátek mi náleží mzda za odpracovaných 8 hodin, v pondělí mzda jako bych byla v práci, t.j. za 8 pracovních hodin (t.j. nekrácená měsíční mzda + mzda za 8 hodin odpracovaných ve svátek).
2) odpracuji pátek svátek, nebudu si vybírat náhradní volno, takže za pátek dostanu zaplceno 8 hodin pracovního času + 100 % příplatek (t.j. nekrácená měsíční mzda + navíc mzda za 8 hodin odpracovaných ve svátek + 100 % příplatek za práci o svátek)
Je to tak?
Děkuji.
Re: Práce ve svátek - měsíční mzda
Dostanete měsíční mzdu a 8 hodin průměrem.
Změním nadpis, snad vám to někdo dokáže vysvětlit srozumitelněji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
25. 6. 2012 10:29
Dobrý den,
vracím se k mému dotazu z 21.6. Pro pořádek uvádím celou historii. Prosím, může mi někdo poradit (můj dotaz na konci příspěvku)? Moc děkuji.
Dobrý den,
prosím, kdo rozhoduje o způsobu kompenzace práce přesčas (konkrétně ve svátek)? Může zaměstnavatel určit NV? Pokud ano, přísluší zaměstnanci za tento den pouze smluvně určená mzda nebo i příplatek za práci přesčas?
Děkuji předem za odpovědi.
§ 115
Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek
(1) Za dobu práce ve svátek23) přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek23), které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
(2) Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.
(3) Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
Chápu správně, že zaměstnanec může nepřistoupit na návrh zaměstnavatele s tím, že preferuje vyplatit za přesčas mzdu (+100%-ní příplatek k dosažené mzdě?) Popřípadě, bude-li zaměstnanec čerpat náhradní volno, má nárok na náhradu mzdy za dny čerpání náhr.volna + dosaženou mzdu za odpracovaný svátek? Děkuji.