Re: vdovský důchod
Rok po smrti manžela pravděpodobně ano.
"§ 49
(1) Vdova má nárok na vdovský důchod po manželovi, který.....
b) splnil ke dni smrti podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní důchod..."
Po roce podle toho, jestli ještě budete pečovat o manželovy rodiče. Podívejte se na § 50 zákona o důchodovém pojištění.
Nejpřesněji Vám odpoví příslušná OSSZ, která má k tomuto potřebné údaje o Vás a zesnulém manželovi.
I kdybyste tady dostala odpověď, že nárok je, může OSSZ shledat, že nárok není, např. proto, že manžel, jakožto OSVČ (byl-li) neplatil pojistné. Zajděte si na Okresní správu soc. zabezpečení, od toho tam jsou, aby Vám poradili. Hodně štěstí.
Zajděte si s úmrtním listem manžela, rodným listem dětí a oddacím listem na OSSZ. Tak vám ihned řeknou, zda odstanete alespoň na rok vdovský důchod. Minimální je myslím 2070Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 6. 2012 11:21
Může mi, prosím, někdo odpovědět na dotaz, zda mám nebo nemám nárok na vdovský důchod. Manžel zemřel 25. března 2012 ve věku nedožitých 56 let. Já jsem narozena 4.4.1962, tedy padesát jsem měla až po manželově smrti. Pečuji o manželovy rodiče, tchýně II.stupeň závislosti, tchán I. stupeň. Vychovali jsme 1 dítě. Jak to doopravdy je?