Re: Ukončení studia Bc. - odvody
"nějaká kamarádka" se mýlí. Pokud bude dcera pokračovat ve studiu, je i o príázdninách nezaopatřeným dítětem a otec na ni uplatní daňové zvýhodnění. Pokud pokračovat ve studiu nebude, ještě v červenci (1 měsíc po ukončení studia) je nezaopatřeným dítětem a daňové zvýhodnění otci náleží pouze za červenec. Se zdravotním pojištěním je to stejné. To vše platí do 26 let věku dítěte.
Jestliže dnes udělala státnice, tak je studentkou ještě příští měsíc, protože nebude celý měsíc zaměstnaná v pojištěném poměru. Protože bude dělat přijímačky v srpnu, bude během srpna vědět, jestli bude pokračovat ve studiu nebo ne. Pokud ano, nic se neděje, je studentem i během prázdnin, protože studium navazuje. Jestliže v srpnu zjistí, že ve studiu pokračovat nebude, stačí, aby se do 31.8. buď přihlásila na ZP jako samoplátce nebo ukončila DPP a přihlásila se na ÚP. U otce pro daňové zvýhodnění platí totéž.
Nárok na slevu na dítě je cituji:
v případě ukončení jedné vysoké školy a pokračování v navazujícím studiu či studiu na jiné vysoké škole musí studium na sebe bezprostředně navazovat. Prodleva nesmí být delší než tři měsíce následující po kalendářním měsíci, v němž bylo předchozí studium ukončeno.
A pokud mu ještě není 26let má i statut studenta.
Re: mnohokrát všem děkuji.
Jojo, však jsem jí taky vyhnala na brigádu :-), i když si také v duchu říkám, už aby skončila, když pominu ty náklady, tak hlavně dostává zabrat moje nervová soustava - každou zkoušku prožívám, no jako každá matka. Jen nevím, jestli jsem udělala dobře, když jsem jí poslala vydělávat, čuchla k penězům, a už to na mně zkouší, jako že jí Bc. stačí. Tak jsem jí hnala !! To zase ještě ráda ty dva roky nervů vydržím :-)
Pak se ožení, a jakkoli bych jim přála finanční zajštění, možná budou potřebovat každou korunu, mami půjč, a budete si zase říkat bude líp ...., jsou to děti a člověk by se pro ně roztrhal. Ale víte co? Peníze budou a my nebudem, z toho já pořád vycházím. A třeba se to jednou vrátí :-) Tak Vám taky držím palce, hlavně ať v pohodě dodělá tu školu.
Jedno moje dítě školu nedodělalo a když ho k tomu nutím, řekne, že by stejně dělal to, co už 10 let dělá bez titulu. Druhé dítě je Bc. a DiS a dělá práci, na kterou by stačilo vyučení. Hlavně, že je to baví a uživí. Já jsem optimista a věřím, že ta léta studia nebyl jejich ztracený čas a naše vyhozené peníze.
Ano, znám spoustu velmi úspěšných podnikatelů, kteří se "jen" vyučili, a přitom jejich firma prosperuje, mají zaměstnance. Také mi dcera pořád připomíná, že vzdělání neznamená nutně lepší a úspěšnější budoucnost, ale já pořád věřím, že přeci jen jí ta škola něco dá. Minimálně se naučila zodpovědnosti, a pochopila, že "bez práce nejsou koláče". To už mi za to stojí :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 6. 2012 12:14
Dobrý den,
prosím o radu. Dcera (23 let) dnes absolvovala státní zkoušku, dosáhla vzdělání Bc. Do konce týdne bude ukončovat studium, s tím, že v srpnu bude dělat přijímací zkoušky na pokračování studia od října. Nějaká kamarádka jí říkala, že musí bezpodmínečně na pracovní úřad, pokud nenastoupí do zaměstnání. Dcera má brigádu, DPP, výdělek do 8,000 Kč měsíčně, takže z toho povinné odvody neplynou. Je pravda, že mezi jednotlivými studii již není nezaopatřené dítě, a musí si za sebe platit sociální a zdravotní pojištění? Pracák z důvodu výdělku nepřichází zřejmě v úvahu.
A jak je to u otce - také si za ty dva měsíce nebude moci uplatnit slevu na dítě?
Mnohokrát děkuji zkušeným.