Re: Zahr. prac. cesta - kapesné
>Při pročítání diskusí týkajících se zahraničního
>stravného a kapesného jsem se tu dočetla různých výkladů. A
>teď bych ráda trochu urovnání:
>
>- kapesné - dle výroky GFŘ nárok na celé a ne z
>pokráceného stravného podle poskytnutých jídel
>- tedy např. Německo, více jak 18 hodin - stravné 45
>EUR - kapesné 18 EUR
>- Německo - 12 - 18 hodin - stravné 30 EUR - kapesné
>12 EUR
>
>A další bonbonek:
>
>doklad z hotelu - ubytování včetně snídaně - krátím
>stravené
>ubytování uvedeno zvlášť a snídaně též vyčíslena
>zvlášť - nekrátím stravné, ale částku za snídaně
>neproplácím.
>
Dělám přesně tak, jak píšete.
>Je to tak správně nebo není - otázky do pranice.
Ke kapesnému je už výklad MPSV i výklad GFŘ a z nich vyplývá, že kapesné lze zaměstnancům poskytovat do výše 40% zahr.stravného určeného podle délky strávené v zahraničí. (Nikoliv ze zkráceného zahr. str. z důvodu poskytnutí bezplatného jídla.)
Ano, kapesné podle délky strávené v zahraničí, tedy podle třetin před krácením při poskytnutí jídla, dle výkladu GFŘ, dnes jsem si zase přečetla výklad pana Janouška na Verlagu, že s výkladem GFŘ nesouhlasí , protože odporuje zákonu a toho by se mělo držet - prostě co člověk, na to jiný názor
Každý si svůj postup před FÚ musí obhájit sám a FÚ se dle mě spíše budou držet výkladu GFŘ než p. Janouška..., pokud GFŘ svůj názor nezmění. To je tak, když se zákony píší nejasně, nebo s chybným odkazem na § a technická novela určitě v brzké době nebude, protože naši poslanci řeší pro ně důležitější věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 6. 2012 12:25
Při pročítání diskusí týkajících se zahraničního stravného a kapesného jsem se tu dočetla různých výkladů. A teď bych ráda trochu urovnání:
- kapesné - dle výroky GFŘ nárok na celé a ne z pokráceného stravného podle poskytnutých jídel
- tedy např. Německo, více jak 18 hodin - stravné 45 EUR - kapesné 18 EUR
- Německo - 12 - 18 hodin - stravné 30 EUR - kapesné 12 EUR
A další bonbonek:
doklad z hotelu - ubytování včetně snídaně - krátím stravené
ubytování uvedeno zvlášť a snídaně též vyčíslena zvlášť - nekrátím stravné, ale částku za snídaně neproplácím.
Je to tak správně nebo není - otázky do pranice.