Re: pracovní smlouva - 45 hodin týdně?
a proč chcete za každou cenu uvádět do pS prac. dobu? Když nesjednáte kratší PD v PS, má se za to, že PD bude dle ZP stanovena na 40(příp. méně) hodin. PD a rozvržení stačí uvést do pís. informace zam-tele, pokud ji dáte do PS, tal jakoukoliv změnu musíte řešit dodatkem, se souhlasem zam-ce.Zbytečný problém.
Vy chcete, aby někdo pracoval od úterý do neděle, takže bude mít volné jenom pondělí? A to si myslíte, že se najde takový blázen, aby na to přistoupil a ještě pracoval možná za minimální (ani ne zaručenou) mzdu? Co takhle přečíst si Zák. pr. - koledujete si o velký problém. Až se některý zam-ec naštve (třeba ten, který u Vás končí), můžete počítat s kontrolou z OIP (počítejte s pokutou).
Jedná se pouze o období červenec a srpen a o žádné minimální mzdě nebyla řeč. Zaměstnanec s takto upravenou pr. dobou souhlasí, jen chci mít vše papírově v pořádku. A brát kvůli pěti hodinám dalšího zaměstnance by znamenalo mít dva zaměstnance na úvazek 22,5 hodin týdně, aby se mohli střídat. To by byl asi problém sehnat na období dvou měsíců dva zaměstnance, kteří by byli ochotni podepsat takovou pr. smlouvu.
poslední dobou mi toto forum bohužel připadá jako školící středisko o základních pojmech pro neznalé, ale všeho schopné, kteří nemají vůbec potřebu si alespoň osvojit základní znalosti samostudiem a jen sem hází špeky a čekají, až někdo za ně zpracuje, vysvětlí , doloží, oparagrafuje atd., a to si myslím, že smyslem tohoto fora nebylo ani není.
Hm...
Slušně se vám snažím poradit, že musíte nejprve studovat a pak se pustit do práce.
Dnes a denně se setkávám ve firmách s lidmi, kteří to dělají jako vy a pak rovnáme průšvihy, které nadělali. Je to velmi dobře míněná rada, často pak majitel žádá náhradu škody (např. pokutu od OIP) po osobě, která to způsobila. Znalostmi chráníte sebe.
Já jen , že jsme s manželem OSVČ, vždycky jsem měla všechno v pořádku a všechny kontroly proběhly bez problému. Všechno si pečlivě zjišťuji, ale teď jsem musela narychlo řešit tuto situaci, a vážně jsem si nevěděla rady. Jak to prostě udělat, abych zajistila plynulý provoz firmy a zároveň měla všechno tak, jak to má být. A právě proto , že jsem si nevěděla rady , zkusila jsem to touto cestou.
Ptala jste se a bylo Vám odpovězeno. Maximální úvazek může být pouze 40 h týdně a takto ho musíte rozvrhnout. A když se pak v množství práce ukáže, že to nestačí, nařídíte nebo domluvíte se zaměstnanci přesčasy, ale musíte přitom dodržet Zákoník od § 90 (přečtěte).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 6. 2012 8:35
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně uzavření pracovní smlouvy. Pracovnice bude od 1.7. zaměstnána ve dnech úterý-neděle po 7,5 hodinách denně. Jak správně postupovat při sepsání prac. smlouvy a vyplácení mzdy. Má být uvedeno v prac. smlouvě 40 hodin týdně a pak mám ke mzdě proplatit 5 hodin přesčas 25% a za sobotu a neděli 10% příplatek? Spíš má být asi ve smlouvě rovnou uvedeno těch 45 hodin, aby bylo patrné, že zaměstnanec s takto určenou pracovní dobou souhlasí. Jak se ale bude počítat těch pět hodin, bude i v tomto případě zaměstnanci vypláceno 25% za přesčas. Děkuji za odpověď.