Re: DPH u zálohových faktur
správně je:
dostanete zálohovku, zaplatíte
dostanete daňový doklad k přijaté platbě, uplatníte si dph
dostanete vyúčtovací fakturu, kde je odečtena záloha
budou tři situace, pokud je zálohovka přesně shodná s vyúčtovací, pokud je vyúčtovací vyšší nebo pokud je vyúčtovací nižšší, když je vyšší nebo nižší, tak tam je rozdíl v dph, ještě je možnost, že vám daň. doklad k přijaté platbě nezašlou, to je sice špatně, ale některé firmy jsou prostě takové....
když by byly úplně stejné částky
tak třeba takto:
zálohovka - úhrada z banky 314/221
daň. doklad k přijaté platbě 343/314
faktura přijatá vyúčtovací za mat., kdy je částka stejná 111/321 a 321/314
ale všechno byste měla mít na dokladech, stačí jenom zaúčtovat odchozí platbu, daň. doklad a na přijaté faktuře by mělo být vše vyčísleno a stačí se toho držet
vemte si papír, nakreslete si téčka a dopátráte se
psala jsem ve spěchu, snad jsem se nespletla :-)
Bohužel spletla :-) Na téčka vám vaše zaúčtování rozhodně nevyjde.
úhrada zál fa 314/221, účtování DD k přijaté platbě: 31401/314, 343/314, Fa přijatá 0,1,5../321, 343/321, 321/31401, 321/343
Ještě můžete mít zálohu v režimu PDP, pak se DD k platbě nevystavuje, tudíž ani neúčtuje.
Co říkáte na takovou zálohovou fakturu, kde je napsáno "záloha - daňový doklad", je uvedeno i DUZP (samozřejmě se liší ode dne úhrady), dodavatel tvrdí, že po zaplacení se doklad stává daňovým dokladem a odkazuje na paragraf v zákoně o platebním kalendáři.
Já jsem si z takového dokladu DPH nenárokovala.
Re: DPH u zál. fa x platební kalendář
Dodavatel nemá pravdu. Zák. o DPH říká, že po úhradě zálohy je dodavatel (ne vedoucí DE) povinen vystavit Daňový doklad k platbě. A platební kalendář je něco úplně jiného. On vám vystavil zálohu, NE platební kalendář. Také bych si s takové zálohy po jejím uhrazení žádné DPH nenárokovala. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 6. 2012 9:43
DPH dotaz
Obdržím postupně 2 zálohové faktury na mat. a pak konečnou už jen na doplatek bez odpočtu záloh. Jedna záloha byla uhrazena a 2, nebyla.
Jak to učtovat - zálohy a konečnou fa i z hlediska hlavně DPH.
Začátečnice. Děkuji