Pohoda - nesedí aktiva a pasiva

• (neregistrovaný)

4. 7. 2012 20:59

Dobry den, mela bych prosbu o pomoc. Koupila jsem software Pohoda a zacinam uctovat s.r.o., minuly rok ho uctovala externi firma. Prepsala jsem do slozky pocatecni zustatky rozvahove ucty z rozvahy sestavene externi firmou, zapsala stavy sald, vypsala neuhrazene pohledavky, ale pri sestaveni rozvahy (jen tak to zkousim) mi nesedi aktiva a pasiva. Castka, o kterou nesedi, se rovna HV za minuly rok. Chapu to spravne, ze i ten musim zauctovat pres 701, tj. 701/431? A co s tim dale? Firma se rozhodla vysledek nerozdelovat, zauctuji tedy nasledne 431/428? Dekuji az radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 7. 2012 22:43

Lovela (neregistrovaný)

Re: Pohoda - nesedí aktiva a pasiva
      Přesně tak, VH musí být také v rozvaze na účtu 431. V průběhu roku valná hromada musí rozhodnout, jak se ziskem (ztrátou) naloží. Na základě usnesení valné hromady přeúčtujete VH z účtu 431 na jiný účet, a to v případě ZISKU:
      42x - příděl do fondů
      419 - zvýšení základního kapitálu
      364 - podíl společníků na zisku
      428 - nerozdělený zisk minulých let
      428 - úhrada ztráty min. let

a v případě ZTRÁTY, je možno tuto ztrátu vypořádat:
      421 - ze zákonného rezervního fondu
      428 - z nerozděleného zisku min. let
      354 - předpisem pohledávky za společníky
      429 - neuhrazenou ztrátu (nebo neuhrazenou část ztráty) převést do dalších let, a to v případě, že účetní jednotka nemá dostatek zdrojů na uhrazení ztráty

Jestliže je v s.r.o. pouze jeden společník, nebude usnesení valné hromady, ale Rozhodnutí společníka o rozdělení zisku (vypořádání ztráty)

• 4. 7. 2012 23:15

alen1 (neregistrovaný)

doplním
      Pokud není rezervní fond "naplněn" v zákonné nebo ve společenské smlouvě uvedené výši, je nutné jej doplnit, tak, jak stanoví OZ nebo společenská smlouva.

• 21. 1. 2014 14:14

MonikaS. (neregistrovaný)

Chtěla bych se ještě zeptat - kde na nerozdělování ztráty z minulých let najdu předkontaci? V interních dokladech není - je třeba vytvořit?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).