Re: Pohoda - nesedí aktiva a pasiva
Přesně tak, VH musí být také v rozvaze na účtu 431. V průběhu roku valná hromada musí rozhodnout, jak se ziskem (ztrátou) naloží. Na základě usnesení valné hromady přeúčtujete VH z účtu 431 na jiný účet, a to v případě ZISKU:
42x - příděl do fondů
419 - zvýšení základního kapitálu
364 - podíl společníků na zisku
428 - nerozdělený zisk minulých let
428 - úhrada ztráty min. let
a v případě ZTRÁTY, je možno tuto ztrátu vypořádat:
421 - ze zákonného rezervního fondu
428 - z nerozděleného zisku min. let
354 - předpisem pohledávky za společníky
429 - neuhrazenou ztrátu (nebo neuhrazenou část ztráty) převést do dalších let, a to v případě, že účetní jednotka nemá dostatek zdrojů na uhrazení ztráty
Jestliže je v s.r.o. pouze jeden společník, nebude usnesení valné hromady, ale Rozhodnutí společníka o rozdělení zisku (vypořádání ztráty)
Re: Pohoda - nesedí aktiva a pasiva
Chtěla bych se ještě zeptat - kde na nerozdělování ztráty z minulých let najdu předkontaci? V interních dokladech není - je třeba vytvořit?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
4. 7. 2012 20:59
Dobry den, mela bych prosbu o pomoc. Koupila jsem software Pohoda a zacinam uctovat s.r.o., minuly rok ho uctovala externi firma. Prepsala jsem do slozky pocatecni zustatky rozvahove ucty z rozvahy sestavene externi firmou, zapsala stavy sald, vypsala neuhrazene pohledavky, ale pri sestaveni rozvahy (jen tak to zkousim) mi nesedi aktiva a pasiva. Castka, o kterou nesedi, se rovna HV za minuly rok. Chapu to spravne, ze i ten musim zauctovat pres 701, tj. 701/431? A co s tim dale? Firma se rozhodla vysledek nerozdelovat, zauctuji tedy nasledne 431/428? Dekuji az radu.