Re: dodatečné přiznání k dph - odůvodněn
Pokud je DPH nově vypočtené vyšší, než bylo původní nemusíte zdůvodňovat.
V každém případě bych vyměnila účetní. Pokud se jí to stane omylem u jedné faktury, dalo by se to ještě pochopit. Ale u všech a to i přijatých i vydaných, tak to je systémová chyba a dost bych přemýšlela, zda nepřehlíží i jiné věci. Nemůže přeci pustit do odpočtu doklad, který nemá náležitosti (tzn. patří zcela jiné osobě) a už vůbec nemůže poškodit klienta tak, že mu přičte do zdanění částky, které tam vůbec nepatří.
Navíc, když vaše přítelkyně není plátce, tak, jak to provedla?
Výsledná daň bude asi nižší, pravděpodobně nadměrný odpočet. Takže asi budeme muset zdůvodňovat, myslíte, že máme jako zdůvodnění napsat: Zahrnuty faktury jiné účetní jednotky?
Účetní je dcera kamaráda, nemá zkušenosti. Teď dokončila školu. Chtěli jsme pomoct a zaměstnat ji, dříve nám zpracovávala externí.
>>>Když podávám dodatečné přiznání k dph, musím přiložit
>>>i odůvodnění? Dá se pokládat za relevantní, když
>>>napíšu, že účetní omylem připočetla dph z faktur (jak
>>>přijatých, tak vydaných) jiné účetní jednotky.
>>>
>>>Jedná se o faktury přítelkyně. Účetní jsem omylem
>>>dodal všechny a ona si asi nevšimla, kdo je zde
>>>uveden
>>>jako odběratel/dodavatel (odběratel nebyl většinou
>>>uveden). Přítelkyně není plátce dph, takže je
>>>nepostrádala.
>>>Nebo jak jinak takovou situaci řešit? Máte někdo
>>>podobnou zkušenost nebo jsme jen my takoví blbci.
>>>Díky
>>>za
>>>každkou odpověď
>>V každém případě bych vyměnila účetní. Pokud se jí to
>>stane omylem u jedné faktury, dalo by se to ještě
>>pochopit. Ale u všech a to i přijatých i vydaných, tak
>>to
>>je systémová chyba a dost bych přemýšlela, zda
>>nepřehlíží i jiné věci. Nemůže přeci pustit do
>>odpočtu
>>doklad, který nemá náležitosti (tzn. patří zcela jiné
>>osobě)
>>a už vůbec nemůže poškodit klienta tak, že mu přičte
>>do zdanění částky, které tam vůbec nepatří.
>>Navíc, když vaše přítelkyně není plátce, tak, jak to
>>provedla?
>
>Výsledná daň bude asi nižší, pravděpodobně nadměrný
>odpočet. Takže asi budeme muset zdůvodňovat, myslíte, že
>máme jako zdůvodnění napsat: Zahrnuty faktury jiné
>účetní jednotky?
>Účetní je dcera kamaráda, nemá zkušenosti. Teď
>dokončila školu. Chtěli jsme pomoct a zaměstnat ji, dříve nám
>zpracovávala externí.
Pokud bude nižší, pak tedy zdůvodnění.
Nicméně, vás dostala do pěkné šlamastyky.
§141 daň. řádu odst. 2 - na nižší povinnost jen v případě, že vyšly najevo nové skutečnosti.Novou skutečností není chyba účetní, která se nepodívá a zahrne cizí faktury. Mj. bohužel ( a to není nic proti vám) se ve své praxi daň. poradenství často setkávám s tím, že podnikatel si myslí, že např. DPH, daně zvládne levou zadní laik. A tak si vezme známou, škody jsou pak často velmi těžko napravitelné.
Opravdu je to tak zlé? No asi jsem to podcenil. Já jsem myslel, že podáme dodatečné přiznání a vše bude ok. Myslíte, že by bylo lepší uvést jiné odůvodnění? Nebo odebrat i některé přijaté faktury, které byly vystaveny mně, abychom tím vytvořili větší daňovou povinnost než byla původně.
Rozhodně bych vám nedoporučila nadměrný odpočet.
Asi bych volila postup tak, abych případně neodpočítala všechny faktury. Odpočítat můžete 3 roky zpětně.
Asi bych spíš do zdůvodnění popsala, že došlo omylem k importu(sehrání) dat do programu, které tam nepatří.
Každý finanční úřad reaguje na nižší daňovou povinnost jinak.
Asi bych to v tomto případě radši osobně řešila se správcem daně, s tímto zdůvodněním.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
5. 7. 2012 12:39
Když podávám dodatečné přiznání k dph, musím přiložit i odůvodnění? Dá se pokládat za relevantní, když napíšu, že účetní omylem připočetla dph z faktur (jak přijatých, tak vydaných) jiné účetní jednotky.
Jedná se o faktury přítelkyně. Účetní jsem omylem dodal všechny a ona si asi nevšimla, kdo je zde uveden jako odběratel/dodavatel (odběratel nebyl většinou uveden). Přítelkyně není plátce dph, takže je nepostrádala. Nebo jak jinak takovou situaci řešit? Máte někdo podobnou zkušenost nebo jsme jen my takoví blbci. Díky za každkou odpověď