SC a výkon práce

• (neregistrovaný)

12. 7. 2012 9:31

Můžu považovat za výkon práce dobu strávenou po pracovní době, kdy zaměstnanec řídí vozidlo klienta, které vyzvedl ze zkoušek hmotnosti a má jej dovézt do sídla zaměstnavatele?
    Já se domnívám, že ano, že je to jiný případ než to, že zaměstnanec
    dojede k zákazníkovi, aby tam provedl třeba servisní práce - v tomto případě cesta k zákazníkovi a zpět po pracovní době není dobou výkonu práce, tudíž to nepovažuji za přesčasové hodiny.
    Co myslíte?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2012 9:42

all (neregistrovaný)

Re: SC a výkon práce
      A ten zaměstnanec nemá sjednán jako druh práce i práci řidiče ? To vám taky teda může říct, že ho k zákazníkovi máte zavézt a zase odvézt zpět, když doba řízení pro něj není výkonem práce !? On není rozdíl v tom, jestli po pracovní době řídí auto klienta nebo svoje nebo vaše, rozdíl je v tom, zda má řízení auta sjednáno jako druh práce, který bude vykonávat.

• 12. 7. 2012 9:55

Lenka K. (neregistrovaný)

Takže když má sjednáno v prac.smlouvě, že i řízení auta je jeho práce, tak se mu i doba, kdy řídí po PD započítá do přesčasů?
      Tak se dívám do smlouvy, má tam uvedeno, že je montážní pracovník, pak je zde ustanovení, že pracovník je dále povinen:
      "zaměstnanec je dále povinen jako řidič neprodleně oznámit jednateli každou dopravní nehodu nebo havárii vozidla, na které měl účast, jakož i každý předstupek, za který byl postižen ."
      Nikde v jeho papírech jsem nenašla pověření k řízení referentského vozidla.
      Tak co s tím?

• 12. 7. 2012 10:21

all (neregistrovaný)

To se musíte domluvit se zaměstnavatelem, ale nelze jednou řízení uznat jako přesčas a podruhé ne, když oboje souvisí s výkonem práce. Domnívám se, že jako montážní pracovník by měl mít jako druh práce v PS i řidič, nebo možná (nejsem právník) stačí i to, co tam máte - že je povinen jako řidič ......, když je to přímo v pracovní smlouvě. Protože jinak by opravdu mohl požadovat , aby po pracovní době ho někdo na ty montáže vozil.

• 12. 7. 2012 10:40

Lenka K. (neregistrovaný)

>>>>Můžu považovat za výkon práce dobu strávenou po
      >>>>pracovní době, kdy zaměstnanec řídí vozidlo klienta,
      >>>>které
      >>>>vyzvedl ze zkoušek hmotnosti a má jej dovézt do sídla
      >>>>zaměstnavatele?
      >>>>Já se domnívám, že ano, že je to jiný případ než to,
      >>>>že zaměstnanec
      >>>>dojede k zákazníkovi, aby tam provedl třeba servisní
      >>>>práce - v tomto případě cesta k zákazníkovi a zpět po
      >>>>pracovní době není dobou výkonu práce, tudíž to
      >>>>nepovažuji za přesčasové hodiny.
      >>>>Co myslíte?

>To se musíte domluvit se zaměstnavatelem, ale nelze
      >jednou řízení uznat jako přesčas a podruhé ne, když
      >oboje souvisí s výkonem práce. Domnívám se, že jako
      >montážní pracovník by měl mít jako druh práce v PS i řidič,
      >nebo možná (nejsem právník) stačí i to, co tam máte -
      >že je povinen jako řidič ......, když je to přímo v
      >pracovní smlouvě. Protože jinak by opravdu mohl
      >požadovat , aby po pracovní době ho někdo na ty montáže
      >vozil.

No ono je pravda, že vždycky cesta do místa výkonu a z místa výkonu práce souvisí s výkonem práce.
      A co potom cesta vlakem, autobusem? Uznat jako výkon práce?
      Já jsem si ze zákoníku práce § 210 odvodila, že po pracovní době
      nejde na SC o výkon práce, tudíž se přesčasy neproplácejí.
      Pak jsou výklady k tomu, jestli uznat jako odpracovanou dobu nebo ne v závislosti na tom, jestli zaměstnanec řídí a má nebo nemá to v popisu práce.
      Náš případ je takový, že zaměstnanec vezl auto klienta na zkoušky hmotnosti. Jeden den se vracel večer vlakem, za 2 dny jel pro auto, vracel se večer autem - já mu chci proplatit přesčasové hodiny pouze za ten druhý den, kdy se vracel autem klienta.

• 12. 7. 2012 10:57

all (neregistrovaný)

Cesta vlakem nebo autobusem není výkonem práce, ani cesta autem, pokud je jako spolujezdec, pokud řídí a je to jeho druhem práce, tak ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).