Re: SC a výkon práce
A ten zaměstnanec nemá sjednán jako druh práce i práci řidiče ? To vám taky teda může říct, že ho k zákazníkovi máte zavézt a zase odvézt zpět, když doba řízení pro něj není výkonem práce !? On není rozdíl v tom, jestli po pracovní době řídí auto klienta nebo svoje nebo vaše, rozdíl je v tom, zda má řízení auta sjednáno jako druh práce, který bude vykonávat.
Takže když má sjednáno v prac.smlouvě, že i řízení auta je jeho práce, tak se mu i doba, kdy řídí po PD započítá do přesčasů?
Tak se dívám do smlouvy, má tam uvedeno, že je montážní pracovník, pak je zde ustanovení, že pracovník je dále povinen:
"zaměstnanec je dále povinen jako řidič neprodleně oznámit jednateli každou dopravní nehodu nebo havárii vozidla, na které měl účast, jakož i každý předstupek, za který byl postižen ."
Nikde v jeho papírech jsem nenašla pověření k řízení referentského vozidla.
Tak co s tím?
To se musíte domluvit se zaměstnavatelem, ale nelze jednou řízení uznat jako přesčas a podruhé ne, když oboje souvisí s výkonem práce. Domnívám se, že jako montážní pracovník by měl mít jako druh práce v PS i řidič, nebo možná (nejsem právník) stačí i to, co tam máte - že je povinen jako řidič ......, když je to přímo v pracovní smlouvě. Protože jinak by opravdu mohl požadovat , aby po pracovní době ho někdo na ty montáže vozil.
>>>>Můžu považovat za výkon práce dobu strávenou po
>>>>pracovní době, kdy zaměstnanec řídí vozidlo klienta,
>>>>které
>>>>vyzvedl ze zkoušek hmotnosti a má jej dovézt do sídla
>>>>zaměstnavatele?
>>>>Já se domnívám, že ano, že je to jiný případ než to,
>>>>že zaměstnanec
>>>>dojede k zákazníkovi, aby tam provedl třeba servisní
>>>>práce - v tomto případě cesta k zákazníkovi a zpět po
>>>>pracovní době není dobou výkonu práce, tudíž to
>>>>nepovažuji za přesčasové hodiny.
>>>>Co myslíte?
>To se musíte domluvit se zaměstnavatelem, ale nelze
>jednou řízení uznat jako přesčas a podruhé ne, když
>oboje souvisí s výkonem práce. Domnívám se, že jako
>montážní pracovník by měl mít jako druh práce v PS i řidič,
>nebo možná (nejsem právník) stačí i to, co tam máte -
>že je povinen jako řidič ......, když je to přímo v
>pracovní smlouvě. Protože jinak by opravdu mohl
>požadovat , aby po pracovní době ho někdo na ty montáže
>vozil.
No ono je pravda, že vždycky cesta do místa výkonu a z místa výkonu práce souvisí s výkonem práce.
A co potom cesta vlakem, autobusem? Uznat jako výkon práce?
Já jsem si ze zákoníku práce § 210 odvodila, že po pracovní době
nejde na SC o výkon práce, tudíž se přesčasy neproplácejí.
Pak jsou výklady k tomu, jestli uznat jako odpracovanou dobu nebo ne v závislosti na tom, jestli zaměstnanec řídí a má nebo nemá to v popisu práce.
Náš případ je takový, že zaměstnanec vezl auto klienta na zkoušky hmotnosti. Jeden den se vracel večer vlakem, za 2 dny jel pro auto, vracel se večer autem - já mu chci proplatit přesčasové hodiny pouze za ten druhý den, kdy se vracel autem klienta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
12. 7. 2012 9:31
Můžu považovat za výkon práce dobu strávenou po pracovní době, kdy zaměstnanec řídí vozidlo klienta, které vyzvedl ze zkoušek hmotnosti a má jej dovézt do sídla zaměstnavatele?
Já se domnívám, že ano, že je to jiný případ než to, že zaměstnanec
dojede k zákazníkovi, aby tam provedl třeba servisní práce - v tomto případě cesta k zákazníkovi a zpět po pracovní době není dobou výkonu práce, tudíž to nepovažuji za přesčasové hodiny.
Co myslíte?