Re: SC a výkon práce
A ten zaměstnanec nemá sjednán jako druh práce i práci řidiče ? To vám taky teda může říct, že ho k zákazníkovi máte zavézt a zase odvézt zpět, když doba řízení pro něj není výkonem práce !? On není rozdíl v tom, jestli po pracovní době řídí auto klienta nebo svoje nebo vaše, rozdíl je v tom, zda má řízení auta sjednáno jako druh práce, který bude vykonávat.
Takže když má sjednáno v prac.smlouvě, že i řízení auta je jeho práce, tak se mu i doba, kdy řídí po PD započítá do přesčasů?
Tak se dívám do smlouvy, má tam uvedeno, že je montážní pracovník, pak je zde ustanovení, že pracovník je dále povinen:
"zaměstnanec je dále povinen jako řidič neprodleně oznámit jednateli každou dopravní nehodu nebo havárii vozidla, na které měl účast, jakož i každý předstupek, za který byl postižen ."
Nikde v jeho papírech jsem nenašla pověření k řízení referentského vozidla.
Tak co s tím?
To se musíte domluvit se zaměstnavatelem, ale nelze jednou řízení uznat jako přesčas a podruhé ne, když oboje souvisí s výkonem práce. Domnívám se, že jako montážní pracovník by měl mít jako druh práce v PS i řidič, nebo možná (nejsem právník) stačí i to, co tam máte - že je povinen jako řidič ......, když je to přímo v pracovní smlouvě. Protože jinak by opravdu mohl požadovat , aby po pracovní době ho někdo na ty montáže vozil.
>>>>Můžu považovat za výkon práce dobu strávenou po
>>>>pracovní době, kdy zaměstnanec řídí vozidlo klienta,
>>>>které
>>>>vyzvedl ze zkoušek hmotnosti a má jej dovézt do sídla
>>>>zaměstnavatele?
>>>>Já se domnívám, že ano, že je to jiný případ než to,
>>>>že zaměstnanec
>>>>dojede k zákazníkovi, aby tam provedl třeba servisní
>>>>práce - v tomto případě cesta k zákazníkovi a zpět po
>>>>pracovní době není dobou výkonu práce, tudíž to
>>>>nepovažuji za přesčasové hodiny.
>>>>Co myslíte?
>To se musíte domluvit se zaměstnavatelem, ale nelze
>jednou řízení uznat jako přesčas a podruhé ne, když
>oboje souvisí s výkonem práce. Domnívám se, že jako
>montážní pracovník by měl mít jako druh práce v PS i řidič,
>nebo možná (nejsem právník) stačí i to, co tam máte -
>že je povinen jako řidič ......, když je to přímo v
>pracovní smlouvě. Protože jinak by opravdu mohl
>požadovat , aby po pracovní době ho někdo na ty montáže
>vozil.
No ono je pravda, že vždycky cesta do místa výkonu a z místa výkonu práce souvisí s výkonem práce.
A co potom cesta vlakem, autobusem? Uznat jako výkon práce?
Já jsem si ze zákoníku práce § 210 odvodila, že po pracovní době
nejde na SC o výkon práce, tudíž se přesčasy neproplácejí.
Pak jsou výklady k tomu, jestli uznat jako odpracovanou dobu nebo ne v závislosti na tom, jestli zaměstnanec řídí a má nebo nemá to v popisu práce.
Náš případ je takový, že zaměstnanec vezl auto klienta na zkoušky hmotnosti. Jeden den se vracel večer vlakem, za 2 dny jel pro auto, vracel se večer autem - já mu chci proplatit přesčasové hodiny pouze za ten druhý den, kdy se vracel autem klienta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 7. 2012 9:31
Můžu považovat za výkon práce dobu strávenou po pracovní době, kdy zaměstnanec řídí vozidlo klienta, které vyzvedl ze zkoušek hmotnosti a má jej dovézt do sídla zaměstnavatele?
Já se domnívám, že ano, že je to jiný případ než to, že zaměstnanec
dojede k zákazníkovi, aby tam provedl třeba servisní práce - v tomto případě cesta k zákazníkovi a zpět po pracovní době není dobou výkonu práce, tudíž to nepovažuji za přesčasové hodiny.
Co myslíte?